41 de școli din Berlin au raportat cazuri de coronavirus după redeschiderea instituțiilor de învățământ

coronavirus școală
Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com

Berlin a fost unul dintre primele orașe din Germania care și-a redeschis școlile după vacanța de vară.

Zeci de școli din capitala Germaniei au raportat infecții cu noul coronavirus, la scurt timp după ce autoritățile au redeschis instituțiile de învățământ, relatează publicația „The Guardian”.

Potrivit sursei citate, au apărut cazuri de coronavirus în 41 de școli din Berlin, la două săptămâni de la deschiderea celor 825 de școli din capitală.

Autoritățile din domeniul educației din Berlin au anunțat că sute de elevi și de profesori au fost plasați în carantină.

Acest fapt „a subliniat încă o dată cât de puține lucruri se cunosc despre riscul de contaminare în instituțiile de învățământ, în ciuda insistențelor autorităților și ale experților că redeschiderea școlilor este sigură dacă se iau măsurile de precauție corecte”, notează „The Guardian”.

Și în alte locuri din lume, ca de exemplu în unele state din SUA, și în Israel, au fost identificate focare legate de școli. În Berlin, toate grupele de vârstă au fost afectate, inclusiv elevii din ciclul primar și cei de liceu.

În capitala Germaniei, copiii trebuie să poarte măști de protecție pe holuri, în timpul pauzelor, precum și atunci când intră în clase, însă ei le pot da jos în momentul în care se așază la locurile lor și încep orele.

Unii critici au apreciat că măsurile din Berlin sunt prea relaxate și că atât elevii, cât și profesorii, ar trebui să poarte măști de protecție și în timpul lecțiilor.

În Franța, unde elevii se vor întoarce la școală peste o săptămână, autoritățile au decis ca toți copiii de peste 11 ani (cei din ciclul gimnazial și cei de liceu) să poarte măști de protecție permanent atunci când sunt în interiorul școlilor, potrivit thelocal.fr.

În ceea ce privește exteriorul școlilor, decizia de a impune purtarea măștilor a fost lăsată în mâinile autorităților locale.

În România, școala va începe de 14 septembrie și, în funcție de situație epidemiologică, vor fi aplicate 3 scenarii: verde (în care toți copiii trebuie să meargă la școală), galben (copiii fac ore online, dar merg și la școală, prin rotație; vor avea prioritate să meargă la școală cei din anii terminali, preșcolarii și cei din clasele 0-4) și roșu (în care toți elevii învață online).

Deocamdată, autoritățile nu au publicat un ghid din care să rezulte cum anume se vor desfășura orele și ce măsuri de precauție vor fi luate când elevii se vor întoarce la școală. Recent, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că este „absolut imposibil” ca Guvernul să asigure măști de protecție pentru toți elevii și profesorii din România.

În ceea ce privește cele 250.000 de tablete care trebuie să ajungă la elevii din România, contractul va fi semnat la finalul lunii august, însă dacă se vor depune contestații la licitație, este posibil ca dispozitivele electronice să nu ajungă la copiii la timp, ci după începerea școlii.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în timpul unei conferințe de presă că îi încurajează pe părinții din România să își trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși deoarece cursurile trebuie să înceapă.

„Școala trebuie totuși să înceapă, pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută”, a spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.