4 soluții pentru optimizarea procesului de recrutare

Foto: Pexels

In prezent, una dintre cele mai mari provocari ale companiilor este gasirea candidatilor ideali pentru a-i transforma in angajati perfecti.

Este nevoie de personal cu competente specializate pentru un anumit profil de business si oameni valorosi de HR care sa ii descopere pe cei pregatiti sa dezvolte o  afacere. Deficitul de resurse umane este o problema de care depinde progresul sau chiar supravietuirea unei firme. O recrutare eficienta implica astazi, mai mult ca oricand, strategie. Iata patru modalitati prin care poti optimiza procesul de angajare.

Identifica istoricul postului vacant

In calitate de angajator, trebuie sa stii ca nu doar candidatii au nevoie sa afle in ce costa unicitatea ofertei. Pentru a porni un nou proces de recrutare atunci cand un angajat pleaca din companie, este nevoie sa cercetezi si sa analizezi istoricul jobului. Chiar daca presiunea de a gasi un inlocuitor cat mai repede este mare, fluctuatia de personal poate crea costuri suplimentare. Prin urmare, inainte de a selecta un nou candidat, afla care au fost motivele pentru care ceilalti salariati nu au dat dovada de stabilitate pe respectivul post. Este esential sa stii ce nu a functionat pana acum ca sa nu mai faci aceeasi greseala cu noii recruti. Multe firme pierd pana la 40% din productivitate atunci cand oamenii vin si pleaca, cheltuielile cu instruirea cresc considerabil, iar schimbarile continue afecteaza moralul angajatilor.

Contureaza portretul angajatului “ideal”

Pentru un singur proces de selectie, un recrutor are de analizat zeci sau sute de CV-uri. Acest lucru se poate dovedi coplesitor, mai ales daca gasesti abilitati interesante la persoane diferite. Prin urmare, inainte de a cauta candidatii potriviti, incearca sa conturezi un portret al angajatului ideal. Stabileste care sunt aptitudinile pe care acesta trebuie sa le aiba, ce conditii trebuie sa indeplineasca si daca este importanta experienta in domeniu. Pune pe hartie chiar si abilitatile „nice to have” ale potentialului angajat, deoarece nu ti-ai dori ca o persoana noua sa strice in vreun fel echilibrul intregului colectiv. Verifica performantele altor persoane care au mai lucrat pe postul respectiv sau solicita informatii de la echipa despre cum ar trebui sa fie viitorul lor coleg. In acest fel, vei crea o imagine de ansamblu a angajatului perfect si vei stabili totodata si un plan de diferentiere intre viitorii candidati.

Aloca bugetul necesar recrutarii

Definirea costului general al recrutarii este o etapa critica a acestui proces. Un astfel de scenariu te va ajuta sa definesti un program holistic pentru achizitia de talente care iti va oferi nivelul adecvat de calitate. In majoritatea cazurilor, presiunea timpului influenteaza procesul de recrutare. Angajatorul nu ii aloca timp suficient recrutorului pentru a gasi cel mai bun candidat. In acest caz,consecintele unei recrutari gresite se reflecta prin costuri mari.

Este important sa se adune toate cheltuielile care apar in timpul procesului de selectie si recrutare si sa se imparta la numarul total de angajari. Astfel, se va obtine costul per angajare si vei sti cat sa investesti in acest proces sau cat vrei sa fie de riguros pentru a nu pierde inutil timp si bani.   

Solicita servicii specializate de recrutare

O modalitate eficienta de a ocupa o pozitie vacanta si de a beneficia de oportunitati viitoare este solicitarea unor servicii specializate. Exista profesionisti antrenati sa descopere cei mai potriviti angajati pentru fiecare business in parte. Daca iti doresti sa angajezi personal asiatic, este putin probabil ca cineva din companie sa fie la curent cu procesul de recrutare pentru aceasta categorie. O firma specializata va analiza nevoile tale pentru a-ti face cele mai bune sugestii. Colaborarea merge mana in mana cu stabilirea categoriilor de angajati disponibili si nivelul solicitat de o firma, mai ales in conditiile reducerii drastice a fortei de munca.

Un proces puternic de recrutare inseamna implicare si stabilirea unor parametri realisti pentru viitorul salariat. Evaluarea nevoilor organizatiei si gestionarea atenta a angajarii sunt două dintre preocupările esențiale ale oricărui profesionist aflat in cautare de talente. Inainte de a demara orice actiune, asigura-te ca stii totul despre piesa care iti lipseste si ca ai cea mai buna oferta pentru a atrage angajatul ideal.

Sursa foto: Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.