4 situatii in care este recomandata purtarea unui aparat dentar

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-in-gray-tank-top-3812720/

Aparatele dentare sunt folosite deseori pentru a corecta numeroase probleme aparute la nivelul dintilor si chiar daca acestea sunt folosite de cele mai multe ori in randul adolescentilor, aparatele dentare au inceput sa fie din ce in ce mai folosite si de catre adulti.

Daca medicul ortodont ti-a recomandat purtarea unui aparat dentar, atunci este foarte posibil sa ai cateva intrebari cum ar fi: Motivul? Pentru cat timp? La ce sa ma astept?

Adevarul este ca pot exista numeroase motive care pot necesita purtarea unui aparat dentar, cum ar fi dinti sau maxilar pozitionati incorect, incapacitatea de a vorbi corect, afectarea masticatiei si asa mai departe.

Fie ca esti adult sau copil, decizia de a purta un aparat dentar este una personala, medicul ortodont putand sugera dispozitivul corespunzator atat din punct de vedere al eficientei sale cat si din punct de vedere al deciziei personale, acestea putand fi metalice, din ceramica, transparente etc.

Daca esti de parere ca ai putea beneficia de pe urma unui aparat dentar, atunci apeleaza la cea mai apropiata clinica stomatologica si intra in contact cu specialistii de acolo, ei putand raspunde la orice intrebare sau grija care ar putea exista.

Pentru a crea o imagine cat mai clara a motivelor si cauzelor care pot fi tratate folosind aceste dispozitive, in continuarea acestui articol vom mentiona 4 situatii si motive care ar putea beneficia de pe urma purtarii unui aparat dentar.

4 situatii care recomanda purtarea unui aparat dentar

De la motive legate de aspect la motive asociate cu sanatatea generala, urmatoarele situatii ar putea cere aplicarea unui aparat dentar:

Nu esti multumit cu zambetul tau

Obtinerea unui zambet perfect reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze pentru care atat adolescentii cat si adultii apeleaza la aceasta forma de corectie.

Pozitia incorecta a dintilor poate fi cauzata de mai multi factori cum ar fi forma maxilarului care poate duce la ”inghesuirea” acestora sau factori genetici care nu pot fi evitati.

Daca iti ascuzi dintii atunci cand razi sau zambesti atunci ar trebui sa iei in considerare beneficiile oferite de purtarea unui aparat dentar.

Dificultate legata de masticatie si vorbire

Nealinierea corecta a dintilor poate avea si alte efecte negative pe langa cele asociate cu aspectul, cum ar fi incapacitatea de a musca si de a mesteca corect, probleme care pot duce fie la muscarea frecventa a limbii fie la probleme mai severe cum ar fi malnutritia, datorita consumului redus de alimente.

Mai mult decat atat, pozitionarea dintilor are un efect semnificat si asupra pronuntarii si usurintei de a vorbi, motiv pentru care dintii nealiniati corect pot duce la aparitia diferitelor tulburari sau dificultati de vorbire.

Durere la nivelul maxilarului

Unele probleme cum ar fi durerea la nivelul maxilarului nu pot fi usor de observat, motiv pentru care durerea poate persista o perioada mai lunga de timp fara ca motivul real sa fie cunoscut.

Fie ca este vorba de pozitia incorecta a maxilarului sau de inghesuirea dintilor datorita lipsei de spatiu, acest tip de durere poate fi tratat prin purtarea unui aparat dentar.

Aditional, daca durerea este cauzata de o masea de minte care iese intr-o pozitie incorecta, impingand astfel ceilalti dinti din jur, atunci aceasta problema mai poate fi remediata si prin extractia maselei de minte.

Incapacitatea de a inchide confortabil buzele

Aceasta problema este deseori asociata cu alinierea incorecta a dintilor, partea superioara si cea inferioara a dintilor din fata fiind permament distantate, ducand astfel la incapacitatea de a inchide corect gura.

Purtarea unui aparat dentar ar putea restabili aliniere corecta dintre masele si dintii din fata, astfel incat atat maselele cat si dintii sa se atinga.

Indiferent de motivul pe care il ai, fie el unul dintre cele mentionate mai sus sau altul personal tie, este recomandata apelarea la un consult specializat, medicul ortodont putand sugera cea mai buna abordare pentru fiecare situatie in parte.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.