4 sfaturi pentru o vacanță cu copiii liniștită

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Vacanțele în familie sunt frumoase, dar, pentru ca toată lumea să se bucure de ele, este important să fie bine planificate. Dacă îți place să călătorești, ești cu siguranță dornic să transmiți copiilor această pasiune. Descoperirea unor țări sau a unor regiuni noi poate fi premisa pentru o aventură în familie. Nimic nu se compară cu o vacanță care să spargă rutina zilnică și să întărească legăturile între membrii familiei. Ieșiți din zona de confort, vă adaptați unui alt ritm și, mai presus de toate, vă deschideți către lume. Iată câteva sfaturi pentru ca toți membrii familiei să se bucure de vacanță și să se distreze.

Planificarea concediului

Un lucru esențial atunci când mergi cu copiii, mai ales cu cei mai mici de vârstă, în concediu este anticiparea. Vacanțele last minute nu sunt foarte potrivite în acest sens. Trebuie să vă faceți timp să vă gândiți la destinație și să vă documentați despre locul în care urmează să petreceți una sau două săptămâni, să aflați totul despre cazare, transport, obiective turistice, posibilități de relaxare și distracție. De exemplu, dacă alegi un hotel all inclusive este posibil ca în sezon să fie foarte aglomerat. Pe de altă parte, o opțiune excelentă poate fi să cauți pensiuni cu piscina, unde ai mai multă libertate și bifezi din start o modalitate de relaxare și distracție. Trebuie să iei în considerare lucrurile de care ai nevoie în bagaje, care diferă în funcție de destinație și de vârsta copiilor. Evită anumite orașe mari, care nu sunt „child friendly” și unde există puține ocupații posibile pentru cei mici. De asemenea, este recomandat să verifici aspecte precum siguranța, ușurința în ceea ce privește transportul, mâncarea potrivită și pe gustul copiilor etc. Destinația trebuie să fie aleasă în funcție de activitățile pe care le oferă atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Nu în ultimul rând, nu uita să stabilești un buget. Acest lucru te va ajuta la stabilirea destinațiilor și la eliminarea propunerilor care nu se încadrează într-o anumită sumă. 

Organizează și activități pentru copii

Dacă dorești să experimentați cultura locului pe care îl vizitați, este probabil ca unele activități să nu fie pe gustul celor mici. Este într-adevăr dificil să faci un copil mic să fie interesat de muzee, expoziții, biserici sau palate. Nu renunța la aceste vizite, însă fă niște compromisuri. De exemplu, puteți vizita un muzeu și imediat după aceea, să mergeți la o expoziție pentru copii. De asemenea, puteți dedica diminețile vizitării obiectivelor turistice, iar seara, ieșirilor la plajă sau la piscină ori într-un parc de distracții. La sfârșitul zilei, întreaga familie va fi încântată. 

Ține cont de ritmul biologic al copiilor

Atunci când călătorești doar cu adulți, poți avea un ritm neobișnuit, poți lua prânzul sau cina târziu, poți să petreci noaptea. Concediul cu cei mici implică niște constrângeri, iar tu, ca părinte, trebuie să te adaptezi. Pentru a evita evenimentele neprevăzute, este mai bine să planifici totul cu un avans minim, pentru a reduce riscul de a ajunge în ultimul moment, o experiență care poate transforma vacanța într-un moment nefericit. Este recomandat să călătorești doar câteva ore pe zi și să petreci cel puțin două-trei nopți în același loc. Cei mici au uneori nevoie să tragă un pui de somn, mai ales dacă este vorba și de un decalaj orar. Încearcă să incluzi și momente de odihnă, pentru că, până la urmă, acesta este scopul unei vacanțe. 

Ia tot ceea ce este necesar pentru o călătorie liniștită

Indiferent dacă vei călători cu mașina, trenul sau avionul, este recomandat să le oferi celor mici elementele esențiale care să vă permită un voiaj liniștit: jocuri și jucării adaptate, cărți de colorat, reviste. Acestea îi vor ține ocupați până vei ajunge la destinație. Confortul este, de asemenea, important, asigură-te că ai perne, pături, haine de rezervă și gustări. 

Nu uita de un jurnal de călătorie în care vă puteți nota activitățile și momentele cele mai importante. Nu trebuie să scrieți pagini întregi, câteva cuvinte, desene sau puteți lipi diverse comori adunate în timpul zilei: frunze, cărți poștale, imagini, țesături, bilete etc. Când vă veți întoarce din vacanță vă va ajuta să vă reamintiți de momentele frumoase petrecute împreună.

Sursa foto: Pexels

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.