4 motive pentru care inovația este esențială pentru un business sustenabil al viitorului

Incertitudinea din ultimii doi ani marcați de ascensiunea rapidă a episodului pandemic a adus noi provocări mediului de afaceri, nevoit să se adapteze rapid unui context neobișnuit și necunoscut. Adaptabilitatea la cerințele actuale, modificarea strategiei interne privind recrutarea noilor talente, garantarea siguranței la birou și trecerea conceptului de sustenabilitate de la teorie la practică sunt doar câteva dintre cerințele pe care antreprenorii au fost nevoiți să le rezolve sub presiune. 

Gândind retrospectiv și luând în considerare inovațiile din sectorul tehnologiei, tacticile adaptate viitorului pun accentul pe integrarea sustenabilității, atât la birou, cât și în spațiile de relaxare și comunicare din împrejurimi. Astfel, cu pași mici, s-a dezvoltat cultura de wellbeing, care pune accentul pe investirea resurselor companiei, în scopul bunăstării și siguranței echipei de lucru.

Cu alte cuvinte, conceptul de sustenabilitate produce ajustări eficiente, în ceea ce privește sectorul operațional al unui business, stimulând inovația. Prin urmare, păstrarea angajaților sănătoși și organizarea unui mediu sigur, care încurajează creativitatea, reprezintă baza unei afaceri sustenabile.

Folosește tehnologiile moderne în favoarea tinerelor talente

Competiția pentru atragerea noilor talente devine acerbă, într-un mediu de afaceri care încă se reface după instabilitatea provocată de amenințarea patogenă. Fără îndoială, ambiguitatea, complexitatea și imprevizibilitatea sunt elemente întâlnite zilnic de către antreprenori, în conducerea afacerii către succes. Însă, resursa umană are nevoie de apropiere, empatie și siguranță.

Potrivit unui sondaj efectuat de PwC România în anul 2021, doar 1 din 10 angajați sunt dornici să se întoarcă fizic la birou, dorindu-și un program de lucru flexibil și mobilitate. Totodată, anxietatea stârnită de pandemie este vizibilă, mai departe, în cifrele sondajului. 72% dintre respondenți preferă o combinație între telemuncă și mersul la birou, în timp ce doar 9% dintre participanți își doresc să revină la un program normal.

Cu alte cuvinte, angajații vor să fie productivi la job, să interacționeze mai mult cu restul colegilor și să se implice în proiectele dezvoltate de companie. Dilema antreprenorilor rămâne găsirea unei căi de mijloc, respectiv amenajarea unui spațiu de lucru organizat atât în beneficiul angajaților, cât și al bunului mers al companiei. 

Conceptul de noua normalitate, în care sustenabilitatea și bunăstarea echipei de lucru formează o echipă omogenă, devine o excelentă oportunitate pentru conturarea unui business al viitorului. Din nevoia de măsuri concrete în sectorul protecției sanitare a birourilor, fondatorul Genesis Property, Liviu Tudor, alături de experți din sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management, a dezvoltat în România certificarea IMMUNE Building Standard™.

IMMUNE™ cuprinde peste 135 de măsuri standardizate și susținute științific, ce permit angajaților să-și desfășoare activitățile zilnice într-un mediu sigur, protejat de amenințările de tip patogen. Astfel, antreprenorii au la îndemână o soluție esențială, care încurajează reîntoarcerea la birou, socializarea între angajați, pe fondul unui spațiu ferit de pericole.

Dezvoltă productivitatea și coeziunea la nivelul angajaților

Situația pandemică din ultimii doi ani a influențat viața profesională a oamenilor din toate industriile. Noile talente au început să prioritizeze lucrurile importante, pornind de la recunoașterea meritelor personale până la calitatea unui birou sustenabil, importanța comunicării interumane și un mediu sănătos de lucru.

Așa a luat naștere conceptul de co-living, care se traduce printr-un spațiu cu acces la facilități comune și opțiuni variate de petrecere a timpului liber ori a pauzelor. Din nevoia de flexibilitate și mobilitate, co-livingul încurajează un mod de viață prietenos cu mediul înconjurător, facilitând socializarea dintre angajați. 

Informația este susținută de un sondaj efectuat de Genesis Property, conform căruia 53,4% dintre persoanele angajate în România sunt de părere că interacțiunea la job sau în afara orelor de program cresc productivitatea și randamentul, întrucât ajută la coeziunea echipei de lucru. Mai mult, 90,2% dintre respondenți au identificat o legătură între existența unor facilități interactive, a spațiilor verzi și a evenimentelor, în apropierea imediată a birourilor: îmbunătățesc echilibrul dintre viața profesională și personală.

Un astfel de loc se conturează în cadrul YUNITY Park, un concept nou de real estate, ce integrează co-livingul în strategia de amenajare a unui campus de birouri, ce își propune să aducă oamenii unii mai aproape de ceilalți. Astfel, în YUNITY Park tinerele talente vor găsi centre de conferințe, spații special dedicate evenimentelor, un food hall cu opțiuni diversificate, zone outdoor dedicate iubitorilor de natură și o pădure urbană care invită la comunicare și relaxare.

Menține un business în trend, prin introducerea de produse și servicii noi în portofoliu

Calitățile necesare unui lider în realizarea unei scheme de succes pentru afacerea sa sunt: predictibilitate, încredere și onestitate. Atunci când un antreprenor prevede o parte din schimbările necesare pentru bunăstarea companiei și creșterea randamentului în rândul angajaților înseamnă că jumătate din bătălie este deja câștigată.

Un business sustenabil începe prin oferirea resurselor necesare consumatorilor, pentru a face ajustările corespunzătoare unui stil de viață sănătos, ce depinde de sporirea gradului de responsabilizare și conștientizare asupra importanței mediului înconjurător. Introducerea unor noi produse și servicii inovatoare în portofoliul companiei se face treptat, după ce specialiștii compartimentului de marketing și comunicare se informează asupra cerințelor pieței.

Motivează implicarea angajaților 

Un mediu de lucru creativ, animat de zone diverse pentru relaxare și comunicare, încurajează cultura inovației, întrucât membrii unei echipe de lucru au nevoie de motivație continuă, prin aprecierea eforturilor depuse. Chiar dacă antreprenorul întocmește un plan pentru beneficiul unui business, forța umană este cea care definește succesul. 

Cu siguranță, efectele schimbărilor devin vizibile pe măsură ce timpul trece, iar antreprenorii încep să reconstruiască cu propriii angajați o punte de lucru bazată pe încredere reciprocă. Cum sustenabilitatea trebuie privită ca un mod de viață, integrarea acestui concept în cadrul unui business va stârni interesul populației pentru un mediu mai sănătos. 

Sursă foto: Genesis Property

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version