4 lucruri pe care trebuie să le faci după ce ți-ai cumpărat mașina

Foto: Shutterstock

Deoarece o mașină nouă este o investiție mare, vrei să faci tot ce stă în putința ta pentru a o proteja. Îți dorești să fie un partener de nădejde în toate călătoriile tale, prin diferite țări sau doar pentru drumul zilnic până la birou.

Știi care sunt primii pași esențiali: înmatricularea ei și înregistrarea la ANAF. Dar mai exisă o serie de lucruri pe care le poți face pentru ca mașina ta să reziste ani buni, fără să aibă nevoie de reparații majore. Ți le detaliem mai jos.

1. Citește manualul de instrucțiuni

Poate ești unul din oamenii îndemânatici care consideră că nu are nevoie să citească manualul înainte de a folosi un aparat electronic. Deși asta poate fi valabil în cazul unui prăjitor de pâine, nu se aplică și pentru mașina.

Automobilul este un aparat complex despre care poți învăța multe într-un timp scurt dacă îi citești manualul de utilizare. Vei afla care este calendarul reparațiilor necesare, cum să folosești diferite dispozitive, care este presiunea ideală pentru roți și ce înseamnă toate luminile din bord. Cel mai probabil vei descoperi funcții utile despre care nu știai când ai cumpărat mașina.

2. Alege un echipament anti-furt

Mașina trebuie protejată nu doar de accidente dar mai ales de hoți iar cel mai bun mod de protecție este prevenirea. Pentru asta va trebui să fii mereu atent la locul unde o parchezi – evită străzi lăturalnice neluminate – dar și la modul în care o lași: ușile și ferestrele să fie mereu încuiate chiar dacă pleci doar pentru două minute de lângă ea.

Dar poate cel mai eficient mod de prevenire este utilizarea unui anti-furt auto. Există mai multe tipuri de sisteme: cu blocare a volanului, de alarmă cu pager dar și cu GPS tracker, care îți permite să afli locația exactă a vehiculul în cazul nefericit în care a fost furat.

3. Nu uita când trebuie să îți reînoiești documentele

Dacă este prima mașină din viața ta, s-ar putea să fii uimit de câte documente valide ai nevoie pentru a fi în legalitate: asigurare, CASCO, RCA, rovinieta. Poate fi greu să îți amintești datele de expirare a tuturor acestor documente și să ajungi chiar în situația în care primești amendă pentru o rovinietă invalidă.

O soluție simplă poate fi utilizarea unei aplicații care să țină evidența documentelor mașinii: Smart Alert. Aceasta stochează fotografiile actelor și îți permite să le gestionezi ușor atunci când trebuie să te legitimezi în trafic, să închei asigurări sau să te programezi la service. Mai mult, are integrat un sistem care te alertează prin mesaje push-up  despre actele care urmează să expire.

4. Depozitează cauciucurile de iarnă

Știi cu siguranță, că odată cu venirea ninsorilor ești nevoit să îți schimbi cauciucurile de vară cu unele de iarnă, cu o aderență mai bună. Trebuie să faci asta atât pentru siguranța ta dar și pentru a evita o amendă deoarece este ilegal să pleci de pe loc fără cauciucurile potrivite vremii.

Dar schimbarea asta te va lăsa cu o pereche de cauciucuri în plus pe care va trebui să o depozitezi undeva. Dacă locuiești într-un apartament mic unde nu ai balcon sau boxă asta s-ar putea să fie o problemă. Poți opta astfel să le depozitezi la un hotel de anvelope, care este de multe ori un service cu mai mult spațiu care se poate ocupa și de montarea și demontarea acestora.

După ce te obișnuiești cu particularitățile noii mașini, condusul va fi o plăcere, în special la drumuri lungi și libere. Nu uita să prioritizezi mereu siguranța ta și a mașinii tale: actele și revizia să fie mereu la zi și centura mereu pusă.

Sursă foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version