4 lucruri interesante despre măselele de minte

Te-ai întrebat vreodată cum este formată dantura și ce rol are fiecare dinte aflat în cavitatea bucală? Ei bine, orice om trebuie să aibă 32 de dinți distribuiți pe fiecare arcadă, adică doi incisivi centrali, doi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari. Molarii de minte, cunoscuți în popor ca măselele de minte, sunt ultimii dinți care erup pe arcadă și sunt al treilea set de molari. Aceștia pot apărea fie în adolescență, fie pe parcursul anilor până la vârsta de 25 de ani. Însă există și cazuri în care măselele de minte pot erupe la vârste înaintate sau pot lipsi în totalitate de pe arcadă.

Iată mai jos 4 lucruri interesante pe care este bine să le știi despre măselele de minte.

Ce rol au măselele de minte

În mod normal, în cavitatea orală există 4 molari de minte, nu este însă o regulă să îi avem pe toți. Cum fiecare organism este diferit, așa este și dantura. Majoritatea dintre noi putem avea între unu și patru molari de minte, în timp ce alte persoane nu au deloc. Rolul măselelor de minte, la fel ca restul dinților, este de a fărâmița alimentele, ajutând la mestecarea corectă.

Care sunt principalele probleme pe care le ai atunci când erupe măseaua de minte

Una dintre principalele probleme cu care ne putem confrunta este lipsa spațiului necesar pentru ca molarii de minte să erupă corect pe arcadă. Mai există situații în care măselele de minte fie rămân sub gingie sau erup parțial, fie erup într-o poziție incorectă. În cazul în care molarii de minte rămân sub gingie sau erup parțial, gingia din jurul măselei devine inflamată și dureroasă.

Măselele de minte care erup într-o poziție incorectă duc la înghesuiri dentare și modificarea mușcăturii. Într-o astfel de situație, medicul stomatolog va recomanda extracția măselelor de minte și purtarea unui aparat dentar.

Chiar dacă molarii de minte au erupt corect, trebuie să le acordăm o atenție sporită în timpul periajului dentar. Periuța de dinți ajunge mai greu în zona din spate a danturii, ceea ce poate crește riscul de apariție a cariei dentare pe măselele de minte. 

Când se scot măselele de minte

De îndată ce măselele de minte apar pe arcadă, este bine să mergem să ne vadă un medic stomatolog. O simplă radiografie dentară poate indica exact poziția măselei de minte. Dacă măseaua se află într-o poziție incorectă, adică înclinată, va fi nevoie de extracția acesteia.

Potrivit WebMD, în ceea ce privește intervenția de îndepărtare a măselei de minte, este bine să știi că se face cu anestezie locală, astfel că nu vei simți niciun fel de durere. Pentru a înțelege, în mare, ce se va întâmpla pe toată perioada extracției măselei de minte incluse sau semiincluse, iată care sunt pașii pe care îi urmează medicul specialist: prima dată, medicul face o mică incizie în gingie, în funcție de poziționarea molarului de minte, inclus sau semiinclus, apoi prinde măseaua cu ajutorul unui instrument special și o scoate. Apoi curăță zona extracției foarte bine cu soluții dezinfectante și în final coase gingia pentru a rămâne totul cât mai steril.

Prin urmare, atunci când simți orice fel de disconfort în zona ultimelor măsele de pe arcadă, mergi cât mai repede la un consult stomatologic.

Ce să facem după ce medicul scoate o măsea de minte

Îngrijirea după îndepărtarea măselei de minte este foarte importantă pentru o vindecare corectă și rapidă a gingiei. Recuperarea poate fi diferită în funcție de fiecare persoană în parte. Este bine ca în primele 24 de ore să eviți să clătești cavitatea orală și să te speli pe dinți în locul unde s-a extras măseaua. Imediat după extracție este bine să respecți cu atenție toate indicațiile date de medicul stomatolog atât cu privire la igiena orală, cât și la medicamentația corespunzătoare. Între 7 și 10 zile, trebuie să iei în calcul reîntoarcerea la cabinetul stomatologic, pentru ca medicul să-ți scoată firele și să vadă cum se prezintă zona extracției.

Ca întotdeauna, îngrijirea dinților este un pas esențial pentru un zâmbet frumos și o sănătate generală bună. Controalele stomatologice regulate ajută la prevenirea cariilor dentare sau la detectarea altor probleme înainte ca acestea să progreseze. Amintiți-vă să vă periați dinții, să folosiți ața dentară în fiecare zi și să evitați băuturile și alimentele bogate în zahăr, pentru a preveni numeroasele afecțiuni dentare.