4 lucruri esențiale care ar îmbunătăți instantaneu calitatea educației în România

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: ELEPHOTOS

Sistemul de educație din România a fost îndelung criticat, iar motivele sunt dintre cele mai diverse. De la pregătirea profesorilor la starea sălilor de clasă, facilitățile disponibile în școli, modul în care sunt redactate manualele și cifrele îngrijorătoare ale abandonului școlar, există multe probleme care pune la îndoială calitatea actului de învățământ din România.

Până când sistemul de educație va fi reformat dramatic, după modelul unor țări precum Finlanda sau Danemarca, există, totuși, unele măsuri care ar putea îmbunătăți vizibil lucrurile.

Programe de schimb de experiență pentru profesori

Există programe care le permit profesorilor să meargă în schimb de experiență într-o țară cu un sistem puternic de educație și să învețe care sunt tehnicile revoluționare de predare, cum își pot ajuta elevii să își dezvolte capacitatea cognitivă, creativitatea și imaginația, dar mai ales cum să devină mentori pentru copiii pe care îi formează.

Susținerea părinților care vor să își dea copiii la școală

Abandonul școlar este cel mai ridicat în rândul familiilor defavorizate. Chiar dacă vor să își dea copiii la școală sau la grădiniță, mulți părinți se lovesc apoi de o altă problemă: nu au bani de rechizite pentru cei mici, pentru haine sau chiar pentru produse de igienă.

Primăriile pot schimba însă soarta copiilor care provin din familii sărace. Prin oferirea unor astfel de tichete pentru grădiniță, municipalitățile pot oferi un stimulent familiilor defavorizate pentru a-și trimite copiii la grădiniță. Cu ajutorul tichetelor de la Sodexo, oamenii le pot cumpăra copiilor haine, rechizite, mâncare sau produse de igienă, astfel încât cei mici să poată merge la grădiniță la fel ca toți ceilalți copii de vârsta lor.

Renovarea/construirea școlilor cu fonduri europene

Multe școli sunt un adevărat pericol pentru elevii care învață în ele. Sunt, de fapt, clădiri dărăpănate, cu tencuiala căzută, acoperișuri prin care se infiltrează apa la fiecare ploaie și toalete în curtea școlii. Pe de altă parte, în unele zone, copiii au de mers kilometri întregi, inclusiv iarna, pe viscol, pentru a ajunge la cea mai apropiată școală.

Renovarea școlilor cu ajutorul fondurilor europene nu este un proiect imposibil. L-au dovedit administrațiile locale ale mai multor comune, care au reușit să atragă milioane de lei pentru a moderniza școlile și a le asigura elevilor toate condițiile necesare pentru a excela la capitolul învățământ.

În plus, introducerea unui autobuz pentru transportul elevilor ar putea scădea rata abandonului școlar în acele zone în care instituțiile de învățământ sunt la kilometri buni de casele copiilor.

Existența consilierilor educaționali și psihologilor în școli

Elevii din România duc lipsă de o persoană cu care să se poată sfătui în privința viitorului lor academic, care să le evalueze abilitățile și pasiunile și să le recomande domeniile în care ar avea capacitatea de a excela și cu care copiii să se simtă confortabil să stea de vorbă atunci când au probleme la școală. Uniunea Europeană recomandă ca în fiecare școală să existe cel puțin un consilier educațional căruia să îi revină maximum 300 de elevi.

De asemenea, existența psihologilor în școli ar putea fi o măsură extrem de benefică în prevenirea abandonului școlar. Psihologii îi pot identifica, de exemplu, pe copiii care sunt victime ale violenței domestice și care nu vor să mai vină la școală tocmai din acest motiv și pot sesiza autoritățile și serviciile sociale.

O astfel de măsură nu ar costa foarte mult administrațiile locale, mai ales că în comunele care nu au o populație numeroasă ar fi suficient și un consilier care să lucreze aici o zi pe săptămână. Iar beneficiile pe care școlile și elevii le-ar obține de pe urma implementării acestei măsuri sunt mari: scăderea ratei abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare ale copiilor, precum și încurajarea acestora spre o profesie sau o meserie pentru care au un talent înnăscut.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: ELEPHOTOS

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.