Pereții locuinței tale joacă un rol activ în designul fiecărei camere. Aceștia nu sunt doar elemente despărțitoare, ci părți integrante ale decorului din fiecare cameră.
În consecință, aspectul lor este foarte important, motiv pentru care ar trebui să alegi cu grijă atât culoarea, cât și nuanța în care îi vei vopsi. Culorile în care vopsești camerele casei pot avea un efect asupra stării tale, așa că e important să te orientezi întotdeauna către culorile și nuanțele care te atrag și care te fac să te simți confortabil.
De asemenea, e important să încerci să personalizezi locul în care stai și să-i insufli o parte din personalitatea ta. Astfel te vei simți mai liberă și mai relaxată în locuința ta. Iar dacă vrei ceva cu adevărat original, nu trebuie să te limitezi doar la aplicarea unei anumite culori. Poți folosi diferite tehnici și elemente pentru a crea modele noi și tipare originale pe pereții casei tale. Iată 5 dintre cele mai populare:
- Pereții bicolori
Înainte de a pune mâna pe pensulă, ar fi bine să verifici și să repari tencuiala pereților, după cum arată și acest ghid. Micile fisuri care apar de-a lungul timpului pot fi astupate foarte ușor cu un material cu e ipsosul sau gletul, iar denivelările pot fi eliminate prin nivelarea suprafețelor, cu ajutorul tencuielii. Odată ce pereții sunt pregătiți, munca ta va fi mult mai ușoară, iar rezultatul final va fi unul mult mai bun.
Dacă faci asta pentru prima dată și nu cauți ceva prea extravagant, poți opta pentru vopsirea pereților dintr-o cameră în două culori diferite. În această situație, ar fi bine să optezi pentru culori complementare, care să se completeze reciproc. De asemenea, în cazul în care vrei un efect cromatic mai discret, poți vopsi pereții în aceeași culoare, dar cu nuanțe diferite.
- Schimbarea texturii
Dacă vrei să le dai pereților o textură deosebită, poți face asta mai ușor decât crezi. Surprinzător, nu vei avea nevoie în plus decât de o mătură pentru acest proiect. Mai întâi folosește un trafalet pentru a vopsi peretele în nuanța dorită. Apoi, înainte ca vopseaua să se usuce, ia mătura și folosește-o pentru a trasa linii subțiri din tavan până în podea, de-a lungul întregului perete. Desigur, pentru ca această procedură să funcționeze cât mai bine, ai nevoie de materiale de calitate; e important ca vopseaua să fie una superioară, dar și să o aplici într-un strat gros.
De asemenea, această tehnică funcționează mai bine cu vopselele de culori mai închise, care să contrasteze cu dungile albe lăsate de mătură. Acest procedeu va face peretele să capete o textură deosebită și originală, iar în nuanța potrivită, va arăta spectaculos. În plus, aceasta este o tehnică ușor de folosit, potrivită chiar și pentru începători.
- Vopsirea cu tipare
Dacă vrei să creezi un efect interesant într-o cameră, poți opta pentru vopsirea pereților cu trafaleți cu tipar. Aceștia sunt trafaleți cu diverse forme ce acoperă suprafața vopsită sub forma un tipar asemănător cu cel al tapetului. Metoda e una destul de simplă, iar numărul de modele din care poți alege tiparul care ți se potrivește e foarte mare, așa că vei găsi cu siguranță modelul care să te reprezinte.
- Zonele de accente
Uneori nu e nevoie să folosești prea multă culoare atunci când îți vopsești locuința. Poți alege în schimb să vopsești toate camerele în alb și să folosești accente de culoare în diferite zone ale acestora. În unele camere poți vopsi un perete întreg, iar în altele poate fi suficient un accent subtil.
Spre exemplu, poți aplica o hartă pe un perete cu ajutorul unui șablon sau poți alege doar o secțiune dintr-un perete, pe care să o vopsești într-un tipar geometric, cu nuanțe diferite ale aceleiași culori, așa cum arată The Projectory Hand Crafts. Ai foarte mult opțiuni la dispoziție când vine vorba de aplicarea accentelor de culoare. Tu ești cea care decide, iar locuința ta e pânza pe care te exprimi.
Sursă foto: Shutterstock
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: