4 antreprenori români care au pariat pe domeniul imobiliarelor. Și au câștigat

West Gate Balvanyos Resort apartamente istorice Cluj
Antreprenori care au pariat pe imobiliare și au reușit. Liviu Tudor a ridicat West Gate și Novo Park, iar Lorand Szarvadi și Dacian Morar au mizat pe turism

Nu sunt mulți cei care decid să intre în domeniul imobiliarelor, unde riscul de a eșua te pândește amenințător. Însă, cu multă abilitate, sunt și antreprenori români care au reușit, locuințele, spațiile de birouri sau unitățile turistice ridicate de ei fiind mereu pline.

În acest articol, prezentăm 5 astfel povești de succes, de la cele de ”talie” mare (complexuri rezidențiale, de birouri, comerciale, turistice) până la proiecte cu investiție medie și mică, dar foarte bine țintite.

Liviu Tudor este liderul Genesis Development, o companie care deține două parcuri de birouri de clasa A în București, cu o suprafață închiriabilă cumulată de peste 150.000 de metri pătrați.

West Gate (Militari) și ”Novo Park” (zona de nord, în apropierea stației de metrou Pipera) au spații închiriate către companii ca Dacia-Renault, Société Générale, HP, Siemens, Ericsson, Unicredit, Alpha Bank, Garanti Bank, Panasonic, Luxoft sau Accenture.

Liviu Tudor Genesis Development West Gate Novo ParkÎn plus, o parte din West Gate este ocupat de cel mai mare campus studențesc privat din România. În acesta locuiesc circa 2000 de studenți, români și străini.

Potrivit zf.ro, unul dintre planurile antreprenorului este să unească West Gate de stația de metrou Preciziei printr-un pasaj subteran, pentru ca angajații companiilor din complex să ajungă mai comod la locul de muncă.

novo park complex Liviu Tudor
Novo Park, proiect din nordul Capitalei ridicat de Genesis Development, compania condusă de Liviu Tudor

Lorand Szarvadi este cel care, în 1994, punea bazele retailerului electroIT Domo. În 2012, s-a retras pentru a investi masiv în imobiliare și turism.

”ElectroIT-ul a fost un capitol frumos din viaţa mea, dar acest capitol a luat sfârşit. Mă fascinează mult mai mult zona de servicii, în special cele din domeniul ospitalităţii”, povestea antreprenorul în urmă cu jumătate de an.

Szarvadi deţine Balvanyos Resort, un hotel de patru stele în zona Covasnei şi o pensiune la Pasul Oituz. Balvanyos Resort este chiar fostul Best Western din localitate, pe care antreprenorul l-a modernizat și i-a adăugat o zonă spa. Investiția a fost de 10 milioane de euro, dintre care 8,5 milioane fonduri proprii și 1,5 milioane de euro finanțări europene.

Balvanyos Resort
Balvanyos Resort. Foto: balvanyosresort.ro

Dorin Bob a reușit să aducă la viață o fabrică de conserve, Arovit. Succesul cu Arovit l-a determinat pe antreprenorul sătmărean în vârstă de 47 de ani să investească în imobiliare. În 10 ani, a ridicat peste 1200 de apartamente în Cluj, dar și spații comerciale și de birouri.

Potrivit ziardecluj.ro, ultimele două investiții ale sale au beneficiat și de prezența Lidl. Alte 1000 de apartamente sunt în construcție în prezent și vor fi gata în următorii doi ani.

Cum vă spuneam în debutul articolului, sunt exemple formidabile și în lumea investitorilor mici și mijlocii în imobiliare. Rămânem la Cluj pentru un astfel de antreprenor și îl cunoaștem pe Dacian Morar. Potrivit apartamente24.ro, acesta a cumpărat nouă apartamente interbelice în clădiri istorice din orașul de pe Someș.

Locuințele au piese de mobilier ce combină elemente Art Nouveau și Art Deco. Unele dintre apartamente au chiar și curți interioare pline de verdeață. Morar are câteva reguli simple atunci când amenajează un apartament: încearcă să păstreze spiritul, atmosfera fiecărui imobil, să integreze în interior cât mai bine mobilierul existent și să adauge cu grijă piese noi.

Apartament în regim turistic din Cluj Napoca

Investitorul a achiziționat și apartamentul unui fost mare pictor clujean, Incze Ferenc (1910-1988). „Apartamentul pictorului se află în Piaţa Unirii, practic era fostul său atelier. L-am cumpărat de la fiica dânsului şi am găsit în el artefacte care m-au inspirat în amenajarea apartamentului: fotografii, un fotoliu, o parte din mobilier, paleta cu care picta Incze Ferenc am găsit-o şi am expus-o în apartament. Am mai cumpărat trei picturi de la fiica pictorului pe care le-am expus în apartament, tocmai pentru a păstra spiritul apartamentului. Faptul că a fost atelierul unui pictor clujean am vrut să rămână şi să facă parte din apartament”, spune Morar.

Închirierea de apartamente istorice în regim turistic este o practică frecventă în marile orașe europene, iar în România s-au creat adevărate afaceri în câteva orașe din Transilvania, ca Brașov, Sibiu și, acum, Cluj Napoca.