Noi acuzații la BAC. Sute de oameni spun că elevii au primit un subiect cu greșeli

barem evaluarea nationala română 2017 subiecte
Foto: KF via Wikimedia Commons

Peste 400 de persoane au semnat o petiție online în care susțin că unul dintre subiectele de la proba de Fizică de la examenul de Bacalaureat 2016 a fost greșit și cer Ministerului Educației să le dea tuturor elevilor punctaj maxim la acea problemă.

Vineri, 8 iulie, a avut loc ultima probă scrisă din cadrul Examenului de BAC 2016, proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d).

Semnatarii petiției online spun că elevii care au ales să dea Bacalaureatul la Fizică (filiera teoretică, profil real, și filiera vocațională, profil militar) au primit un subiect greșit.

Părinții sunt susținuți de profesorul de fizică Andu Ouatu de la Colegiul Național Iași, care este de părere că subiectul II de la punctul C („Producerea și utilizarea curentului continuu”) conținea o greșeală.

„Din păcate la subiectul II de la bacalaureat la electricitate este în textul problemei o tensiune între două puncte U între A și B de 30V. Ar fi trebuit să fie -30 V pentru că intensitatea curentului electric în acea ramură era de la B la A. Este un lucru evident și cunoscut de toți cei care știu fizică. Elevii de la Național s-au chinuit în fel de fel de moduri să rezolve problema cu datele din problemă, unii chiar au ajuns să se îndoiască de cunoștințele lor. Au piedut copiii o oră la acest subiect!”, a spus profesorul Ouatu.

„Din nou incompetența unor profesori lovește în viitorul unor copii. Mereu se spune că educația noilor generații nu se ridică la nivelul celor de acum 30 de ani, dar de fapt copiii de azi au rezultate mult mai bune decât au avut cei care acum sunt maturi. Foarte mulți elevi obțin premii la olimpiade naționale și internaționale, sunt admiși la facultăți de prestigiu din Europa și Statele Unite, au o mulțime de oportunități de a-și dezvolta o carieră de succes, dar toate aceste șanse pot fi năruite de neatenția unei singure persoane care nu conștientizează cât de mult rău poate face doar prin omiterea unui minus în redactarea unui subiect de bacalaureat”, arată Bogdan Capșa, inițiatorul petiției.

Reduceri eMAG. TOP 5 frigidere sub 1.000 de lei

„Imaginați-vă că sunteți un tânăr care a muncit 12 ani neîntrerupt să obțină rezultate foarte bune, a câștigat o mulțime de premii la olimpiade naționale și internaționale, a fost admis la o facultate de prestigiu din Europa și avea nevoie doar de o notă peste 9.50 la bacalaureat. Din păcate, nu o poate obține pentru că cineva a omis un minus, altcineva nu a verificat și nimeni nu vrea sa recunoască și să corecteze eroarea”, mai arată inițiatorul.

Semnatarii petiției cer Ministerului Educației să își recunoască greșeala și să acorde punctaj maxim la acest subiect, indiferent de modul în care subiectul a fost rezolvat.

Iată textul problemei:

problema fizică bac 2016

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai tari perle de la BAC: „Am ales romanul Luceafărul” și „Moare fără să respire”
Surpriza unei eleve cu 3,45 la Evaluarea Națională. Cât a luat după contestație
Test de română, pe baza cerințelor de la BAC. 6 întrebări la care ar trebui să știi răspunsul