35 de proteste au avut loc duminică. Câte amenzi a dat Jandarmeria

proteste alegeri prezidentiale
Foto: Andreea Dogar

Jandarmeria a anunțat că 8 din cele 35 de manifestații care au avut loc duminică au avut autorizații. Instituția mai adaugă că nu are atribuții legale pentru estimarea numărului de participanți și mai spune că nu s-au înregistrat evenimente majore, iar ca dovadă este faptul că jandarmii au dat o singură amendă.

„Din totalul celor 35 de municipii în care s-au desfășurat adunări publice, 8 au fost declarate în prealabil și autorizate, respectiv în: Timișoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea, Piatra-Neamț și Pitești.

Cu ocazia acestor adunări nu s-au înregistrat evenimente majore de natură să tulbure ordinea publică, fiind aplicată o singură sancțiune contravențională sub aspectul „instigării prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice” (cap.V, art.26, lit.e), Legea 60/1991, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată la 14 martie 2014).

Pentru toate adunările organizate în spațiul public, Jandarmeria, alături de celelalte structuri M.A.I., a asigurat dreptul constituțional și condiţiile de exercitare a libertății de exprimare, precum şi siguranţa cetăţenilor care au luat parte la aceste manifestări.

Conform atribuțiilor sale, Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, dar totodată precizăm că prima condiţie legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spaţiul public este aceea de a o declara în prealabil”, transmite Jandarmeria, printr-un comunicat de presă.

Potrivit unor estimări, la protestele de duminică au fost în jur de 100.000 în toată țara. Doar în Capitală au fost în jur de 50.000 de oameni. Manifestația a fost împotriva a două proiecte de ordonanță de urgență pe care Guvernul vrea să le promoveze. Acestea se referă la grațierea unor deținuți din penitenciare și la schimbarea codului penal, prin care se dorește amnistierea unor fapte de abuz în serviciu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.