33 de oameni au murit în SUA după ce au folosit țigări electronice

FOTO: haiberliu/Pixabay.com
FOTO: haiberliu/Pixabay.com

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a anunțat că a numărat aproape 1.480 de cazuri de îmbolnăviri asociate cu folosirea țigărilor electronice. Este vorba despre boli pulmonare. Din păcate, au fost confirmate și 33 de decese, iar vâsta medie a victimelor este de 44 de ani.

Printre cei 849 de pacienţi care au oferit informaţii despre substanţele utilizate în ţigările electronice cu trei luni înainte de debutul simptomelor, aproximativ 78% au raportat utilizarea de produse care conţineau THC (tetrahidrocanabinol), agentul psihoactiv din canabis, în timp ce 10% au raportat utilizarea exclusivă de produse care conţineau nicotină, a precizat CDC.

„Este extrem de complicat şi de dificil. Este fatal sau potenţial fatal pentru jumătate dintre cazurile care necesită terapie intensivă”, a declarat Anne Schuchat, director adjunct al CDC, în cadrul unei audieri în Congresul SUA.

Schuchat a spus că sezonul gripal care se apropie complică eforturile de a diagnostica cazurile asociate cu folosirea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”). De asemenea, pacienţii care au contractat boala pulmonară legată de vaping ar putea fi mai vulnerabili la gripă şi la alte boli respiratorii, făcând mai dificil sezonul gripal din această iarnă.

Numărul tot mai mare de decese asociate cu vaping-ul a alarmat ţara. Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA elaborează o politică prin care produsele pentru ţigări electronice neautorizate şi care au alte arome în afară de tutun să nu se mai poată găsi pe piaţă.

CDC a recomandat oamenilor să se abţină de la utilizarea tuturor ţigărilor electronice, deoarece nu sunt încă cunoscute cauzele specifice care au condus la bolile pulmonare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.