30 de milioane de euro pentru românii din Diaspora care vor să își înceapă o afacere în țară

Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Afacerilor Externe au deschis, ieri, 12 octombrie, apelul pentru programul ”Diaspora Start-Up”.

Schema de antreprenoriat își propune să creeze oportunități de reîntoarcere în România pentru cetățenii stabiliți în străinătate și să valorifice abilitățile dobândite de aceștia (antreprenoriale și/sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în țară.

Acest apel este dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București – Ilfov.

În prima etapă a programului, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.

Valoarea totală a Programului Operațional Capital Uman (POCU) pentru perioada 2014-2020 este de 30 de milioane de euro.

Astfel, la proiect pot participa urnizori de Formare Profesională Continuă autorizați, publici și privați; organizații sindicale și patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale și Comitete Sectoriale cu personalitate juridică; autorități ale administrației publice locale (unități administrativ-teritoriale); asociații profesionale; camere de comerț și industrie; ONG-uri; universități; Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și instituții/ agenții/ organizații subordonate/ coordonate de acesta, cu condiția obligatorie a existenței unui parteneriat cu o entitate a românilor din Diaspora.

Propunerile de proiect pot fi depuse până în 29 noiembrie 2016.

În a doua etapă a programului, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro și pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Sunt eligibili cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni și doresc să înființeze o afacere în România.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și despre alte destinații turistice din România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.