30 de ani de World Wide Web. Cum ne-am mutați cu toții pe cei trei W

30 de ani de World Wide Web. Foto: Pixabay

Inventatorul World Wide Web, englezul Tim Berners-Lee, s-a declarat îngrjiorat de starea în care a ajuns conceptul său, cu toate că aproape toată planeta s-a conectat la internet în ultimii 30 de ani.

Tim Berners-Lee crede că internetul a fost îndreptat spre o cale greșită, însă nu este prea târziu să revină pe drumul cel bun.

”Toată lumea a făcut un pas înapoi, îngrozită de alegerile câștigate de Trump și Brexit, realizând că internetul, despre care credeau că este ceva minunat, nu servește neapărat interesele omenirii”, a spus Berners-Lee într-o conferință de presă susținută la CERN, centrul de cercetare de lângă Geneva, unde a inventat ”rețeaua”.

”Nici nu se stinge bine un scandal despre invadarea intimității pe internet, că apare altul”, a mai spus omul de știință britanic.

Inventatorul internetului a spus că tot mai mulți oameni sunt nesiguri de faptul că internetul este o forță a binelui, însă are încredere că lucrurile se pot schimba în următorii 30 de ani.

”Dacă renunțăm la ideea unui internet mai bun acum, atunci nu internetul e de vină, ci noi”, a scris Tim Berners-Lee despre aniversarea a 30 de ani de World Wide Web.

”Suntem în mijlocul călătoriei dintre adolescența digitală către un viitor mai matur, mai responsabil”, a adăugat el.

30 de ani de World Wide Web

Iată câteva dintre cele mai importante momente din istoria internetului:

1990: Tim Berners-Lee, un cercetător la CERN, inventează HyperText Markup Language (HTML). Această tehnologie are încă un impact uriaș asupra internetului.

1991: CERN oferă World Wide Web către public.

1992: Primele fișiere audio și video sunt distribuite pe internet.

1993: Numărul site-urilor ajunge la 600, iar Casa Albă și Organizația Națiunilor Unite sunt reprezentate online. În acest moment, peste 2 milioane de computere sunt conectate la internet.

1994: Microsoft lansează un browser de Web pentru Windows 95. Apare și Yahoo!

1995: Apar primii giganți comerciali de pe internet: Amazon.com, Craiglist și eBay.

1998: Apare motorul de căutare Google, schimbând complet felul în care oamenii folosesc internetul.

2000: Numărul site-urilor explodează, dar apar și primele atacuri cibernetice.

2003: Apare platforma de publicare online WordPress.

2004: Facebook intră pe World Wide Web și începe era rețelelor sociale. Mozilla lansează browserul Firefox.

2005: Se lansează YouTube.com. Apare și site-ul Reddit.

2006: Twitter este online.

2010: Facebook ajunge la 400 de milioane de utilizatori. Apare și Instagram.

2011: Facebook și Twitter au un rol major în ”primăvara arabă”, care a dus la schimbarea multor regimuri politice din Orientul Mijlociu.

2013: Mai mult de jumătate dintre americani folosesc servicii bancare online.

2016: Google lansează Google Assistant, un program de asistență vocală, asemănător celor introduse de Amazon (Alexa), Apple (Siri) și Cortana (Microsoft).

World Wide Web: Cele mai mari avantaje ale rețelei

Mii de oameni din Europa, Orientul Mijlociu și Africa au participat la un studiu recent despre lucrurile pe care serviciul web le-a făcut posibile pentru ei până acum.

Iată câteva dintre concluziile studiului:

  • Ultimii 30 de ani: Cel mai important lucru pe care internetul l-a făcut posibil pentru utilizatori este acela de „a fi la curent și informați” (74%), urmat de „divertisment” (71%) și de „a păstra legătura cu familia și prietenii” (70%). Industria de divertisment (39%) este considerată principala beneficiară a progreselor tehnologice până în prezent, urmată de industria financiară (31%).
  • Următorii 30 de ani: Un acces mai facil la educație este principalul lucru pe care respondenții la studiu doresc să-l facă posibil internetul în următorii 30 de ani (63%), urmat de acces mai facil la asistență medicală (57%). Întrebați care industrii vor beneficia cel mai mult de dezvoltările tehnologice, prima alegere a fost „asistența medicală” (34%), urmată de „educație” (32).
  • Cel mai popular impact: „conectarea oamenilor” (39%), „o comunicare îmbunătățită” (35%) și „noi modalități de învățare” (35%) sunt văzute ca principalele trei modalități prin care web-ul a influențat societatea până azi.
  • Nu putem trăi fără el: Peste o treime (39%) dintre oameni nu-și pot imagina viața privată fără internet.