3 tipuri de case neconvenționale, construite cu buget redus

Toți mai mulți români preferă casele neconvenționale. Sursa foto: Pixabay
Toți mai mulți români preferă casele neconvenționale. Sursa foto: Pixabay

Într-o piață imobiliară care nu oferă oricui posibilitatea de a-și cumpăra o casă și cu experiența crizei financiare încă proaspătă în memorie, multe persoane care își doresc să devină proprietari aleg o altă soluție: casele neconvenționale, ușor de construit, durabile și economice.

De fapt, unele dintre aceste case nu sunt deloc atât de ieșite din comun pe cât te poate face să crezi termenul neconvențional. Sunt, mai degrabă, case a căror destinație inițială a fost petrecerea vacanței, dar care s-au dovedit variante potrivite pentru traiul pe termen lung, datorită numărului mare de avantaje.

Casele din lemn

Astfel de exemple sunt casele de lemn. Construite inițial pentru vacanță, în stațiunile montane și în zonele rurale, unde se încadrează perfect în peisaj, au început să fie privite din ce în ce mai mult ca modele demne de luat în seamă pentru locuirea permanentă.

Motivele pentru care astfel de construcții sunt tot mai răspândite sunt multe: pot fi ridicate pe aproape orice tip de teren; costurile de construcție, de la zero, sunt cu 40% mai mici decât în cazul realizării unei case din cărămidă; lucrările de construcție durează mai puțin (maxim trei luni, de obicei); sunt răcoroase în timpul verii și rezistente la cutremur.

Proprietarii unor astfel de locuințe au observat însă și alte avantaje, ca ușurința de a aduce modificări la compartimentarea inițială, datorită greutății reduse a materialelor folosite și riscul redus de apariție a igrasiei. Cele mai întâlnite modele sunt casa rustică, casa de tip american, locuința din lemn rotund, dar și tradiționalele case cu cerdac sau cu mansardă.

Casele realizate din containere maritime

Casele modulare, realizate din containere maritime, se încadrează mult mai bine în categoria locuințelor neconvenționale, cu toate că ideea nu este deloc nouă. La prima vedere, pot părea construcții mult mai elaborate decât sunt în realitate, aceasta deoarece au un aspect foarte modern – tipul de casă pe care ar construi-o un arhitect, pentru sine.

Utilizate inițial pentru adăpostirea temporară a lucrătorilor de pe șantiere sau de la câmp, sau pentru cazarea unui număr mare de persoane în zonele calamitate, aceste structuri perfect locuibile sunt construite prin îmbinarea de containere maritime scoase din uz și transportate la locul construcției.

Construcție este, de fapt, mult spus. Fiind vorba despre materiale prefabricate, ridicarea unei astfel de locuințe este extrem de simplă, fiind vorba mai degrabă despre modificări, decupaje pentru uși și ferestre și îmbunătățiri. Ce trebuie să știi despre avantaje? Mobilitatea, rezistența crescută la cutremure și inundații, costurile reduse și posibilitatea de  a îmbina creativ diversele elemente, fac din aceste case o alegere din ce în ce mai populară, mai ales ca locuințe de vacanță. O astfel de casă rezistă, de obicei, până la 10-15 ani.

Proprietarii trebuie să știe, însă, că este obligatoriu să verifice istoricul și traseul pe care l-au urmat containerele, până la ei, deoarece este posibil ca acestea să fi fost tratate cu substanțe toxice. Vopseaua care acoperă containerul și unde se găsesc aceste substanțe trebuie înlăturată complet, cu ajutorul unui specialist, înainte de orice alte modificări.

Casele rulotă

O altă variantă, mai puțin obișnuită, de construcție a unei case o reprezintă amenajarea unei rulote pentru locuire. Casele rulotă sunt alegerea celor care lucrează pe cont propriu și plănuiesc să călătorească cu familia pentru perioade lungi de timp, costurile fiind mult reduse comparativ cu alte variante. Astfel de case pe roți pot fi echipate cu living, 1-2 dormitoare, bucătărie și baie.

Astfel de rulote speciale pot fi cumpărate ca atare sau construite, foarte importante fiind calculele realizate pentru stabilirea dimensiunilor optime, care să îți permită să circuli pe șosele, autostrăzi și pe sub poduri. Costurile ridicării unei astfel de locuințe, din materiale noi și cu toate dotările necesare, încep de la  aproximativ 14.000 de euro, dar există și variante mai ieftine, mai ales pentru casele rulotă achiziționate de la un proprietar anterior.

Mai multe idei de case neconvenționale, din jurul lumii, poți vedea aici.

Sursa foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.