3 state puternice s-au coalizat și cer ca Marea Britanie să iasă din UE chiar în aprilie

O notă internă a UE obținută de publicația britanică The Guardian arată că Franța a câștigat susținerea Spaniei și Belgiei pentru un Brexit fără acord în data de 12 aprilie.

Francezii, spaniolii și belgienii spun că poziția lor poate fi schimbată doar dacă britanicii vin cu o propunere rezonabilă până la această dată.

Conform notei interne, ambasadorul francez a afirmat că nu a reuşit să găsească „niciun argument în scrisoarea premierului Theresa May pentru o amânare lungă”, relatează stirileprotv.ro.

Dacă UE ar permite o amânare de doar două săptămâni a Brexitului, Marea Britanie ar avea oportunitatea de a revoca Articolul 50 – cel care declanşează procedura de ieşire din UE. Astfel, parlamentul ar putea vota între un Brexit fără acord sau anularea ieşirii din UE.

Germania, o altă mare putere din UE, spune prin reprezentantul său că un Brexit fără acord trebuie evitat prin orice mijloace. Totuși, acesta a spus că ”avem nevoie de mai multă precizie, precum sugerează francezii”.

„Dacă Consiliul European va considera că va exista un Brexit fără acord săptămâna viitoare, vom amâna probabil pentru două săptămâni pentru a ne pregăti. Un Brexit fără acord rămâne scenariul cel mai probabil”, a afirmat ambasadorul francez, fiind susţinut de Spania şi Belgia.

Premierul britanic vrea amânare până pe 30 iunie

Într-o scrisoare trimisă în această săptămână, premierul britanic Theresa May i-a solicitat președintelui Consiliului European, Donald Tusk, o amânare a Brexit-ului până pe 30 iunie. May speră să câștige timp în încercarea ei de a obține susținerea parlamentului.

Scrisoarea a fost comentată și de ministrul francez pentru Afaceri Europene, Amelie de Montchalin, care a spus că Marea Britanie pare să părăsească UE într-o manieră ”dezonorantă”.

”Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie … o altă amânare cere ca Marea Britanie să vină cu un plan clar şi o susţinere politică credibilă. În absenţa unui astfel de plan, vom considera că Marea Briatnie a ales să părăsească UE într-o manieră dezordonată”, a spus Montchalin.

Tusk are însă un plan al său, o așa-numită ”amânare flexibilă”, soluție cu care speră să convingă statele membre UE. Președintele Consiliului European vede acest plan, care presupune o amânare de un an, drept ”singura cale rezonabilă” în situația de față.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.