3 sisteme de încălzire care nu mai sunt asa cum le știai

Metode noi de încălzire. Foto: Shutterstock
Metode noi de încălzire. Foto: Shutterstock

Nici sobele și nici banalul radiator nu mai sunt simplu de ales, dar un lucru nu s-a schimbat: trebuie să cunoaștem diferența dintre sistemele de încălzire cu convecție și cele radiante, înainte de a decide cu ce este mai bine să ne apărăm locuința de frig.

Sistemele de încălzire se împart în două categorii: încălzesc prin convecție (convectorul, caloriferul electric, aeroterma) sau prin radiație termică (radiatorul, panourile radiante). Sobele și șemineurile pot folosi, în funcție de model, oricare dintre cele două tipuri de încălzire. Care sunt diferențele?

Convecția folosește un lichid sau gaz pentru a distribui energia termică, încălzind aerul din cameră, prin circulație, și mai puțin obiectele. Încălzirea prin radiație, mai costisitoare, transferă căldura de la sobă, șemineu sau radiator spre zonele reci ale încăperii, în mod uniform și de jos în sus (de la podea, spre tavan). În cazul radiației termice, este încălzită o singură cameră, în timp ce convecția asigură circulația aerului cald și către alte încăperi, dacă ușile sunt deschise.

Asemenea cunoștințe nu sunt, însă, suficiente. Multe aparate de încălzit nu mai sunt așa cum le știam, fiind astăzi mai performante, mai eficiente energetic și echipate cu diverse funcții noi.

De la radiator, la convectorul electric

Cu toate că nu încălzesc la fel, putem compara cele două tipuri de aparate, pe care le putem amplasa oriunde, fie și numai pentru că au un design similar și ar putea fi confundate. Convectoarele electrice sunt varianta modernă a radiatoarelor cu rezistență simplă, pe care oricine le-a folosit cel puțin o dată. Dacă radiatorul are o încălzire direcționată, reușind cu greu să creeze un ambient primitor în întreaga încăpere, convectorul electric distribuie uniform căldura, poate fi montat pe perete, este simplu de instalat și folosit și mult mai eficient energetic, datorită termostatului de ambianță.

O evoluție față de radiatorul clasic o reprezintă și radiatoarele cu cuarț și halogen, care ating temperaturi mai ridicate, însă au de obicei o arie de acoperire mai mică, față de convectoarele electrice.

Bioșemineuri versus șemineuri cu combustibil solid

Desigur, șemineurile pot fi de multe tipuri (cu focar închis, cu funcționare pe gaze, cu aprindere electrică), însă cele care folosesc lemnul, cărbunii sau peleții sunt adesea preferate, în timp ce varianta cu adevărat clasică este șemineul cu focar deschis, cu foc în vatră și evacuare prin coș, acesta fiind, de obicei, realizat din cărămidă sau plăci prefabricate.

Cel mai nou model de șemineu este însă bioșemineul, care funcționează cu bioetanol, un combustibil natural care nu produce fum și gaze și care face inutilă instalarea unui sistem de ventilație. Bioșemineurile se încadrează perfect într-un decor ultramodern, însă, dacă ne dorim un design clasic, este mai bine să rămânem la variantele cunoscute.

Panoul radiant versus soba de teracotă

Nu sunt deloc același lucru, însă panourile radiante, care transformă energia radiantă în energie termică, la întâlnirea unor corpuri sau obiecte, folosesc același principiu de încălzire ca sobele de teracotă sau șemineurile. Panourile se pot dovedi, însă, mai ieftine și sunt ușor de instalat în orice cameră.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.