3 motive serioase pentru a te lasa de fumat in 2018

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Daca ideea de a te lasa de tigari ti se pare din ce in ce mai tentanta in ultima vreme, speram ca cele 3 motive te vor convinge sa faci acest pas important. Nu este un lucru usor, mai ales daca ai adunat deja cativa ani buni de fumat, la care poti adauga si o gasca intreaga de prieteni cu acelasi viciu.

Stii foarte bine ca tigarile pot face mult rau, asa ca nu trebuie decat sa ai o vointa de fier si sa renunti la ele pentru totdeauna. Nimeni nu detine secretul suprem pentru a lasa in urma acest obicei, insa motivele sunt destule. Iata doar 3 dintre acestea:

Sanatatea ta

Cancerul pulmonar sau cel la nivelul gatului sunt poate cele mai mari riscuri la care se expune un fumator inrait, iar sansele de supravietuire pentru un pacient cu o astfel de afectiune nu sunt deloc imbucuratoare.

Sa nu uitam apoi de bolile cardiovasculare ce se pot agrava de-a lungul timpului, ca o cauza directa a fumatului: accident vascular cerebral, infarct miocardic, tahicardie si palpitatii, iar lista poate continua.

Nu doar plamanii, gatul sau sistemul cardiovascular sunt astfel afectate, ci si tenul poate primi lovitura dupa lovitura, de-a lungul timpului. Pielea fetei tale va fi mult mai ridata si va avea un aspect imbatranit, doar pentru ca tigarile afecteaza tenul, odata cu trecerea timpului.

Banii tai

De la an la an, pretul tigarilor creste, iar tu te vezi nevoit sa scoti zilnic din buzunar o suma ce se apropie vertiginos de pragul de 20 de lei. Nu iti recomandam sa faci un calcul estimativ asupra banilor pe care i-ai cheltuit pana acum pe tigari, dar iti putem recomanda sa te bucuri de ei, dupa ce ai scapat de acest viciu.

Renuntarea la tigari trebuie sa fie un mix eficient dintre vointa si recompensa, de aceea, foloseste aceeasi suma de bani pe care o aruncai pe tigari, pentru a-ti cumpara tot felul de lucruri interesante sau pentru a calatori periodic in destinatii de vis.

Cei dragi tie

Nu in ultmul rand, renuntarea la acest viciu are implicatii majore la nivelul intregii familii. Pe de o parte, le poti oferi un exemplu celor dragi, in cazul in care se confrunta si ei cu aceeasi problema. Copiii tai sau fratii tai mai mici pot vedea, astfel, in tine o persoana cu o gandire lucida, puternica si cu o vointa de fier, care refuza sa fie pur si simplu marioneta unui viciu. Cat despre implicatiile medicale ale acestei renuntari, afla ca nu ii vei mai supune pe nefumatorii din familia ta la riscurile fumatului pasiv, o realitate de altfel alarmanta in familiile din Romania.

Daca vrei sa te lasi de fumat, afla ca exista o multime de programe psihologice menite sa le ofere fostilor fumatori o directie clara si armele necesare pentru a tine piept acestui viciu.

Mai mult decat atat, exista chiar si un Tel Verde la care cei care vor sa renunte la fumat pot afla informatii vitale despre pasii pe care trebuie sa ii urmeze, modalitatile eficiente pentru a scapa de tigari si timpul necesar pentru a lasa in urma aceasta tentatie. Nu uita ca vointa este principalul aliat al tau, iar renuntarea imediata la acest viciu este un lucru vital pentru sanatatea ta.