3 motive pentru care primele generații de mobile erau mai bune decât smartphone-urile de azi

Nokia 3310
Nokia 3310, varianta modernă

Tehnologia folosită de telefoanele mobile a evoluat în ultimii ani cu o viteză uimitoare. Noile modele sunt capabile de lucruri pe care nici măcar nu ni le-am fi putut imagina cu puțin timp în urmă: gps, livestreaming, scanarea amprentei, feței, irisului și multe alte funcții deosebite. Cu toate astea, încă există capitole la care primele telefoane mobile nu au fost depășite.

Precum nostalgicii care au făcut celebră fraza „pe vremea lui Ceaușescu era mai bine”, așa și noi, iubitorii de tehnologie, am ajuns să regretam vechile telefoane mobile, precum celebrul Nokia 3310. Pentru a ne susține opiniile, venim și cu 3 argumente cât se poate de valide prin care încercăm să vă convingem că smartphone-urile din ziua de azi or fi ele inteligente, dar au slăbiciunile și vulnerabilitățile lor.

1. Rezistența la socuri

Telefoanele mobile „old school” aveau o rezistență ieșită din comun. Deși nu aveau carcasa din tot felul de aliaje din care se fabrică astăzi, deși nu erau rezistente la apă și praf, telefoanele mobile cu carcasa de plastic rezistau până și unei căderi de la etajul 1. Ecranul nu se crăpa, totul rămânea intact. Chiar și utilizatorii erau mai relaxați atunci când scapau din mâini un telefon mobil.

În ziua de astăzi, oricât de rezistent ar fi telefonul, dacă îl scapi chiar și de la o mică distanță într-o poziție nefericită, va crăpa întreg ecranul și tocmai se vor duce pe apa sâmbetei foarte mulți bani. Înlocuirea display-ului ajunge să coste cam cât un telefon mobil nou.

2. Rezistența acumulatorului

Am devenit toți legați de priză. Pe vremea primelor telefoane mobile nimeni nu s-a gândit să facă un încărcător pe care să-l poți folosi în mașină, pentru că nu era nevoie: acumulatorul putea să țină chiar și o săptămână, fără probleme.

E drept că aici nu e vina telefoanelor mobile, ci a tehnologiei în materie de acumulatori care nu poate face față cu ritmul alert al noilor funcționalități ale smartphone-urilor, care necesită un consum de energie din ce în ce mai mare.

3. Virusarea telefoanelor mobile

Nu în ultimul rand, riscurile la care ne expun în ziua de azi telefoanele mobile nu existau odinioară. Dacă instalezi o aplicație nepotrivită sau vizitezi un site dăunător, te poți trezi imediat cu telefonul mobil virusat și poate să își distrugă anumite fișiere sau informații, să încetinească viteza de lucru a procesorului, să îți umple memoria, să îți încarce factura cu un trafic de date ridicat sau prin trimiterea de sms-uri la numere cu suprataxă și câte și mai câte astfel de probleme la care nici măcar nu trebuia să te gandești atunci când foloseai vechile telefoane mobile.

Din acest motiv chiar îți recomandăm să te protejezi cu unul dintre cele mai bune antivirusuri pentru telefon. Dacă nu ești atent îți poți expune datele personale hackerilor.

Sigur că smartphone-urile au o mulțime de calități uimitoare, dar încă sunt destule capitole la care sunt învinse de vechile „cărămizi” la care obișnuiam să vorbim în urma cu vreo 15-20 de ani.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.