3 metode alternative la aerul condiționat clasic, pentru a-ți răcori casa pe timpul verii

Cum să îți răcorești casa fără un aparat de aer condiționat. Foto: Shutterstock
Cum să îți răcorești casa fără un aparat de aer condiționat. Foto: Shutterstock

Țara noastră are parte de temperaturi demne de luna lui Cuptor, iar pentru a le face față poți folosi câteva metode alternative la aerul condiționat clasic.

România se confruntă vara aceasta cu o vreme extremă, mercurul din termometre ajungând la valori de peste 40 de grade. Pentru a ne proteja de căldură, medicii ne sfătuiesc să nu ieșim din casă la orele prânzului, însă uneori și în locuințe temperaturile devin insuportabile. În cazul în care nu ai deja instalat un aparat de aer condiționat, poți încerca metodele de mai jos, pentru a-ți răcori casa:

  • Un altfel de aparat de aer condiționat – mai ieftin și mai ușor de instalat

Cea mai eficientă metodă de a avea parte de o temperatură plăcută în casă este, fără doar și poate, instalarea unui aparat de aer condiționat. Totuși, acestea sunt scumpe și greu de montat, așa că, dacă nu ai deja unul, poți apela la un astfel de aer condiționat mobil, cu un preț mai mic decât cel fix, dar și cu o instalare mai rapidă.  

Costul său poate fi și cu 50% mai mic, iar instalarea este mult mai simplă, pentru că nu este neapărată nevoie de găurirea pereților. Furtunul de la el se poate scoate foarte simplu, pe fereastră, iar pentru a bloca aerul se poate folosi un element de etanșare pentru ferestre, care se fixează ușor și care nu va permite căldurii să intre în casă. Chiar și luând în considerare costul acestui element, prețul total al unui aer condiționat portabil este mai mic decât în cazul celui clasic. Pentru că nu implică găurirea pereților, el poate fi mutat cu ușurință dintr-o cameră în alta, așa că îl poți folosi acolo unde ai nevoie.

  • Ventilatorul cu efect răcoritor

Cel mai probabil ai luat deja în calcul utilizarea unui ventilator, însă efectul este mai puternic, dacă folosești un ventilator cu vapori de apă. Prețul său nu este deloc unul mare, costul aproximativ fiind de circa 350 de lei. Vaporii de apă au un efect răcoritor, așa că este mult mai eficient pentru vremea caniculară față de un ventilator clasic. Probabil ai văzut deja astfel de ventilatoare la terase, așa că știi deja efectul lor.

Poți apela și la un truc rapid pentru a scădea temperatura din casă: amplasează în fața ventilatorului clasic un recipient cu apă cu multă gheață.

  • Cum să ții departe căldura

La nivelul ferestrelor are loc transferul termic în general, așa că acolo trebuie să lucrezi pentru a menține o temperatură plăcută în casă. Poți aplica pe ferestre o folie de aluminiu, care reflectă razele soarelui și, implicit, căldura.

Totodată, poți folosi și o folie specială de izolare termică pentru geamuri, care îți va fi de folos și în sezonul rece și în cel cald. Foliile thermo-reflective reduc cu 30% trecerea căldurii iarna prin sticla și resping radiațiile solare pe timp de vară cu până la 79%.

Desigur, o altă idee utilă este să instalezi ferestre tip 4 Seasons, utile pe tot timpul anului. Costul este unul mai ridicat, dar te vei bucura de efectele lor în toate cele patru anotimpuri, după cum sugerează însuși numele lor.

Cu ajutorul acestor metode, temperatura din casa ta va fi, cu siguranță, mai plăcută. Tu cum reușești să-ți răcorești locuința fără clasicul aer condiționat?  

Sursa foto: Shuttertsock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.