3 metode alternative de încălzire după debranșarea de la sistemul centralizat

Sursa foto: ra66/Shutterstock
Sursa foto: ra66/Shutterstock

Sistemul centralizat de încălzire provoacă în fiecare an nemulțumiri în rândul românilor. Cei care vor să renunțe la el au, însă, câteva alternative.

Atât sistemul centralizat de încălzire din București, cât și cele din țară, au dificultăți în a furniza căldură și apă caldă iarna. De-a lungul timpului, bucureștenii au fost de mai multe ori în pericol să rămână fără căldură, din cauza neînțelegerilor dintre ELCEN și RADET, și nici în țară lucrurile nu stau prea bine. La Galați, de pildă, primarul a încercat chiar desființarea completă a sistemului centralizat de termoficare, care nu era deloc performant. Iată ce alternative au cei care își doresc să renunțe la sistemul centralizat:

  1. Mizează pe o alternativă ce funcționează pe curent electric

Sistemele electrice de încălzire a casei sunt o soluție viabilă și la care putem apela oricând. Un calorifer electric, o aerotermă sau un panou radiant încălzesc casa prin simpla conectare la o priză, fiind astfel o metodă simplă și rapidă de încălzire a casei.

În ceea ce privește încălzirea apei, un astfel de boiler electric e deja printre cele mai utilizate sisteme pentru aprovizionarea casei cu apă caldă. Aceste sisteme electrice sunt utile și pentru locuințe situate în localități care nu sunt racordate la rețeaua de gaz, iar din acest ghid practic poți vedea ce tip de boiler se pliază pe nevoile tale.

2. Întoarce-te la o metodă de încălzire veche, dar eficientă

Soba și șemineurile au fost folosite pentru încălzire chiar și de bunicii noștri și sunt eficiente și acum. Dacă locuiești la casă, o sobă sau un șemineu se pot dovedi a fi soluții ieftine și extrem de utile pentru încălzirea casei. Poți folosi fie lemne sau peleți, fie gaz, pentru a încălzi casa. Este o metodă relativ ieftină de încălzire a casei pe timp de iarnă și poți chiar să apelezi la trucuri de economisire și să construiești o sobă între două camere, încălzind cu o singură sobă două încăperi.

Mai mult decât atât, un șemineu poate deveni o adevărată piesă de rezistență într-o locuință, fiind nu doar o soluție de încălzire a casei, ci și un element de design. Deși suntem obișnuiți să credem că locul șemineurilor este doar în vilele luxoase, adevărul este că nu e nevoie de un buget atât de mare pentru a-l construi, iar dacă spațiul îți permite, este o soluție pe care merită să o iei în considerare.

3. Centrala individuală, o soluție ideală dacă bugetul îți permite o astfel de investiție

Centrala de apartament este, în mod cert, cea mai comodă soluție pentru încălzirea casei și pentru a avea apă caldă în locuință, însă ea presupune și o investiție consistentă. Dacă locuiești la bloc și ești primul care își instalează o astfel de centrală, cheltuielile vor fi și mai mari și lucrările vor dura și mai mult.

În final, trebuie să menționăm că, dacă te numeri printre cei care vor să se debranșeze de la sistemul centralizat, ar trebui să te grăbești, pentru că un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament va face imposibilă debranșarea de la regiile locale de termoficare. În București, de exemplu, debranșarea este deja destul de dificilă și implică multă birocrație, fapt ce îi descurajează pe mulți dintre cei care doreau să renunțe la căldura furnizată de RADET.

Sursa foto: ra66/Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.