3 liberali au fost infectați cu coronavirus. Bilanț: 113 cazuri, suntem în Scenariul 3

Foto: Facebook / pixabay.com

Numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus a ajuns la 113 (sâmbătă, ora 20.25). Prin urmare, a fost depășit pragul de 101 cazuri, ceea ce înseamnă că România intră în Scenariul 3.

Ministerul Sănătății a anunțat cine sunt ultimele 4 persoane confirmate:

Caz 110
Bărbat, 31 ani, Constanța, contact caz 67 si 68 (senatorul Chițac).

Caz 111
Femeie, 53 ani, din Brașov, contact caz 76 (bărbat venit din Boston).

Caz 112
Femeie, 33 ani din Timișoara, venită din Italia în 12.03, în carantină în Timișoara.

Caz 113
Bărbat, 36 ani din Timișoara, venit din Italia în 12.03, aflat în carantină în Timișoara.

3 membri PNL au fost infectați de senatorul Chițac

Potrivit postului de televiziune Digi 24, printre persoanele care au contractat COVID-19 se numără și 3 membri PNL au fost infectați de senatorul PNL Vergil Chițac.

Este vorba despre un primar liberal, un candidat PNL pentru un consiliu județean și despre un deputat PNL.

„Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN (Biroului Politic Național – n.r.) a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Cei 3 vor fi transferați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Sigur au intrat în contact cu alți colegi”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru la Digi 24.

Coronavirus – Ce înseamnă Scenariul 3?

 

Odată cu depășirea numărului de 101 persoane infectate cu noul coronavirus, România intră în Scenariul 3.

Acest scenariu se va aplica până în momentul în care în țară se vor înregistra maximum 2.000 de îmbolnăviri. Dacă va fi depășit acest număr, România va intra în Scenariul 4.

Sâmbătă, 14 martie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că autoritățile au luat încă din zilele trecute o parte din măsurile prevăzute de Scenariul 3.

Acestea sunt:

• Măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
• Limitarea activităților colective.
• Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie.
• Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat).
• Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

Odată cu intrarea în Scenariul 3, la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) urmează să fie reanalizat planul de măsuri, în sensul înăspririi unor măsuri deja luate și/sau completarea acestora cu alte tipuri de măsuri necesare combaterii răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

De asemenea, potrivit postului de televiziune Digi 24, în Scenariul 3 se vor lua următoarele măsuri:

– Se va începe un triaj la fiecare spital: vor fi prioritizate cazurile de infectare cu noul coronavirus și vor fi amânate cele care nu sunt urgențe medicale.

– Se vor amplasa corturi la intrarea în spitale. „La nivelul fiecărui spital vor exista locații în afară, în care pacienții ce vin pentru diverse patologii vor trece prin triaj pentru a nu disemina boala în spital (în cazul în care sunt infectați cu coronavirus – n.r.)”, a a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

– Toate spitalele de boli infecțioase vor trata doar pacienți ce au COVID-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale. De exemplu, în București, spitalele de boli infecțioase „Matei Balș” și „Victor Babeș” vor începe să preia numai pacienți cu coronavirus. Cei care suferă de alte boli infecțioase și vor să se interneze în spital vor fi trimiși către alte spitale și clinici care au secții de boli interne. Acestea urmează să fie anunțate, a mai spus Tătaru.

– În ceea ce privește cazurile de COVID-19, de acum încolo cele 7 spitale și clinici de boli infecțioase din țară vor prelua numai cazurile grave și cele critice de infecții cu COVID-19, iar spitalele județene vor prelua cazurile ușoare și medii, a completat Tătaru.

– Vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari.

– Vor fi impuse noi restricții în ceea ce privește circulația.

– Se vor căuta noi spații pentru carantină. Este posibilă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

– 10% dintre paturile de ATI din țară vor fi puse la dispoziția bolnavilor infectați cu coronavirus.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.