3 componente esențiale ale unui laptop de gaming

Lumea jocurilor video este una foarte vastă atât atunci când vine vorba de partea de software cât și de cea de hardware. Datorită inovației constante care a luat loc în ultimii ani, industria jocurilor video poate fi accesată de pe un număr tot mai mare de dispozitive. Dacă singură opțiune pentru gaming o reprezenta dispozitivele imobile precum calculatoarele sau consolele, în momentul de față oamenii au acces la un număr tot mai mare de opțiuni.

Printre aceste nenumărate opțiuni se află și laptop-urile de gaming. Acestea reprezintă varianta de mijloc perfectă, având atât performanțe înalte cât și mobilitate. Chiar dacă acestea nu sunt la fel de puternice precum calculatoarele de gaming, laptop-urile vin cu alte avantaje. Dar, pentru ca un laptop să fie potrivit pentru gaming acesta trebuie să includă următoarele trei componente.

Cooler

Existența unui cooler sau a unui sistem de răcire într-un laptop este un lucru esențial. Datorită mobilității crescute, toate componentele laptop-ului sunt îngrămădite într-un spațiu mai mic. Din acest motiv, dispozitivul tinde să se încălzească mai rapid și să rămână la acele temperaturi ridicate pentru o perioadă mai mare de timp. Acest lucru poate să diminueze mult performanțele laptop-ului, chiar dacă acesta posedă un CPU și GPU de calitate.

În momentul de față, există un număr mare de modalități de răcire a dispozitivelor. De la răcirea normală prin utilizarea ventilatoarelor și chiar până la răcirea printr-un sistem bazat pe apă. Unele modalități sunt mai bune decât altele. Dar, trebuie să găsiți compromisul optim între gălăgia produsă de către cooler și eficientă acestuia.

Placa Video

Chiar dacă existența unei plăci video performanțe nu este necesară într-un laptop de birou, aceasta este de baza într-un dispozitiv pentru gaming. Majoritatea laptop-urilor pentru lucru pot funcționa optim chiar și cu utilizarea unei plăci video integrate. Dar, pentru a putea accesa cele mai noi jocuri trebuie să dețineți un laptop care conține o placă video dedicată.

Pentru accesarea jocurilor performanțe și pentru editarea video, o placă video de aproximativ 4GB ar trebui să fie suficientă. Pentru jocuri VR cu elemente complexe pragul minim este undeva la 8GB. Dar, numărul de GB nu este singurul aspect esențial. Vârstă plăcii video contează și ea, cu cât mai nouă cu atât mai bună.

Performanțele menționate mai sus sunt numai orientative. În funcție de jocurile preferate numărul de GB poate să crească sau să scadă. Jocurile de cazino online, spre exemplu, nu necesită o placă video atât de puternică. În mediul jocurilor de browser, puteți accesa un număr larg de sloturi online fără a avea nevoie de un dispozitiv de gaming puternic. Acestea sunt realizate pentru a fi cât mai inclusive, oferind oricui posibilitatea de a le juca.

Display

Deoarece ecranul aflat în cadrul unui laptop este mult mai mic ca și mărime, rezoluția acestuia ar trebui să fie mai înaltă pentru o experiență de gaming ideală. O rezoluție de 1080p Full HD ar trebui să reprezinte minimul în cazul unui laptop de gaming. Dar, în unele cazuri chiar și 720p este suficient pentru a oferi o experiență minimă.

Pentru a experimenta noile jocuri cât mai bine, o rezoluție și mai înaltă este recomandată. Chiar dacă nu multe la număr încă, laptop-urile cu display-uri 4K încep să-și facă apariția pe piață. De altfel, tehnologia OLED începe să fie și ea implementată în unele cazuri, precum în ultimul laptop lansat de Razer.

Concluzie

Jocurile video de calitate înaltă pot fi accesate după un număr tot mai mare de dispozitive. Laptop-urile reprezintă o opțiune ideală datorită modului în care acestea îmbină mobilitatea cu performanța. Dar, cele trei componente menționate mai sus trebuie să fie întâlnite în orice laptop de gaming pentru a face față ultimelor tendințe din lumea jocurilor video.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.