3 coduri de vreme rea: vânt puternic, viscol, ninsori. Lista județelor afectate

viscol ninsoare
Foto: JerzyGorecki (pixabay.com)

Administrația Națională de Meteorologie a emis 3 coduri galbene de vreme rea.

Primul cod galben este valabil în intervalul 27 februarie, ora 11:00 – 27 februarie, ora 22:00.

Zone și fenomene vizate: local la munte, îndeosebi în zona înaltă – intensificări ale vântului și viscol; ninsori în general moderate cantitativ.

Pe parcursul zilei de joi (27 februarie), mai ales la altitudini mari, în Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va avea intensificări cu rafale de 70….100 km/h, va ninge și va fi viscol.

Local, îndeosebi în Carpații Orientali, ninsorile vor fi în general moderate cantitativ și se va depune strat de zăpadă mai consistent.

Al doilea cod galben vizează 4 județe din sudul țării.

Interval de valabilitate: 27 februarie, ora 11:00 – 27 februarie, ora 20:00
Zone vizate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman
Fenomene vizate: intensificări ale vântului

În intervalul menționat, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, temporar vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze, în general, de 55…60 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în sud-estul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

cod galben
Sursa: ANM

Al treilea cod galben este valabil la munte, în intervalul 28 februarie, ora 09:00 – 29 februarie, ora 11:00.

Zonele afectate: local la munte, îndeosebi în zona înaltă – intensificări ale vântului și viscol; ninsori în general moderate cantitativ.

Fenomene: local la munte, îndeosebi în zona înaltă – intensificări ale vântului și viscol; ninsori în general moderate cantitativ.

Interval de valabilitate: 28 februarie, ora 09:00 – 29 februarie, ora 11:00
Zone și fenomene vizate: local la munte, îndeosebi în zona înaltă – intensificări ale vântului și viscol; ninsori în general moderate cantitativ

În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură local va ninge în general moderat cantitativ și se va depune strat mai consistent de zăpadă.

Îndeosebi în zona montană înaltă vântul se va intensifica treptat și va fi viscol. Vor fi viteze în general de 70….80 km/h, pe parcursul zilei de vineri (28 februarie), apoi de 90…100 km/h.

Trecător vor fi ninsori și în vest și în centru, dar în general slabe cantitativ.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

cod galben
Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.