AcasăLifestyle3 afecțiuni pulmonare: cauze și modalități de tratare

3 afecțiuni pulmonare: cauze și modalități de tratare

-

Afecțiunile pulmonare pot fi depistate la o mare categorie de oameni, mai devreme sau mai târziu. Vezi trei dintre acestea, cu factorii declanșatori, precum și modalitățile de tratare.

Bronșită 

Cunoscută și ca „răceală la plămâni”, bronșita este o inflamație pulmonară care se poate vindeca în cel mult o lună de zile. Aceasta apare, de regulă, din cauza unui virus sau diverselor bacterii, așa cum se întâmplă la gripă sau viroze, care reușeșc să treacă de filtrele nazale și să ajungă astfel în zona plămânilor. Ulterior, apar simptome ca tusea, mucus, respirație îngreunată sau febră cu dureri de cap.

Bronșita acută este cea mai întâlnită formă și se manifestă la majoritatea oamenilor, dar mai există și bronșită cronică, cea care poate reveni de mai multe ori de-a lungul unui an, vindecarea fiind de durată și necesită un nivel de prevenție ridicat.

Cum să tratezi bronșita

De cele mai multe ori, bronșita se poate trata cu succes acasă, în baza recomandărilor medicale avizate. Vorbim de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, siropuri expectorante și, după caz, paracetamol sau chiar antibiotic. Curățarea nazală cu apă marină este, de asemenea, de ajutor. Consumă foarte multe lichide și ceaiuri, cum ar fi cel de cimbrișor, echinacee sau măceșe. 

Este ideal să te odihnești, să eviți frigul și să renunți la fumat, cel puțin în perioada asta.

Astm

Căile aeriene care se inflamează frecvent și sunt sensibile la tot felul de iritații, precum polen, praf, fum, poluare etc. cauzează afecțiunea denumită astm. Această inflamație care constrânge circulația aerului din căile aeriene produce respirație îngreunată sau senzația de lipsă de aer. Acest disconfort este considerat ca fiind atac de astm, care poate apărea într-o formă ușoară sau cu nevoie de spitalizare, dacă vorbim de o formă mai gravă.

De regulă, astmul este o boală cu transmitere ereditară, dar pot apărea și cazuri la persoanele care sunt sensibile și expuse îndelungat la anumiți factori externi, menționați mai sus. 

Cum să tratezi astmul

Cum astmul este o boală cronică, adică de lungă durată, cu care trebuie să înveți să trăiești, este recomandat să folosești nebulizatoare, inhalatoare, dar și alte tratamente medicamentoase, precum cele antiinflamatorii, prescrise de medicul specialist. 

Evită mediile care cauzează inflamația căilor aeriene, vremea rece, dar și efortul fizic intens. De asemenea, dormi într-o încăpere cât mai curată și aerisită, fără praf și mucegai. 

Pneumonie

Pneumonia se află printre afecțiunile inflamatorii mai grave care, în funcție de gradul de severitate, poate ajunge la ambii plămâni. Printre principalele simptome se numără tusea, mucusul, febră cu frisoane și dificultățile de respirație. În plus, pneumonia se transmite foarte ușor prin tuse sau strănut, așadar, este o afecțiune pulmonară contagioasă. 

Există mai multe tipuri de pneumonie, cum ar fi cea bacteriană (cu germeni precum Streptococcus pneumoniae), virală (cauzată de virusurile de gripă și răceală) sau fungică (ciuperci sau factori toxici). 

Cum să tratezi pneumonia

Pneumonia se tratează de la caz la caz, așadar, vei avea nevoie, înainte de toate, de un consult de specialitate. Medicul îți poate prescrie antivirale sau antibiotice. Totodată, consumul de fructe, lichide, dar și odihna sau umiditatea aerului din încăpere sunt aspecte foarte importante. Chiar dacă simptomele se îmbunătățesc, o recuperare completă poate dura și până la 6 luni. 

Sfaturi generale pentru a preveni afecțiunile pulmonare

  • Renunțarea la fumat și evitarea mediilor cu factori externi nocivi (alergeni, noxe) care pot produce inflamații, iritații și, implicit, afecțiuni pulmonare.
  • Aplicarea frecventă a măsurilor de igienă a mâinilor, respectiv purtarea măștii de protecție facială în zonele foarte aglomerate.
  • Să locuiești și să dormi într-un mediu curat și cu cât mai puțin praf. 
  • Include sportul, plimbările lejere în aer liber și o alimentație sănătoasă pentru întărirea imunității organismului. 
  • Din când în când, alege să faci controale medicale de rutină, precum ascultarea cu stetoscopul, sau chiar o radiografie pulmonară. 

În concluzie, afecțiunile pulmonare pot fi tratate cu succes dacă se urmează tratamentul prescris de medicul specialist, respectiv, ulterior, se va evita tot ce înseamnă posibili factori declanșatori. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Grupul „Vouă”. Naşterea şi rătăcirea umorului inspirat „din viaţă şi din...

0
Gabriel Radu, „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995....

De ce sunt Israel și Iran țări inamice

0
Israelul a atacat zeci de ținte nucleare și militare din Teheran. Au fost uciși mai mulți generali iranieni și oameni de știință care ar...

TOP 7 cei mai ieftini furnizori de energie electrică în 5...

0
De la 1 iulie 2025, odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, unii românii vor plăti facturi duble pentru electricitatea consumată. Practic, plafoanele de...