23 de lucruri în care crede Donald Trump, noul președinte al SUA

alegeri sua 2016
Donald Trump. Foto: Captură YouTube

Contrar așteptărilor și a sondajelor de opinie care preconizau că Hillary Clinton va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, republicanul Donald Trump a devenit cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

BBC a realizat o listă cu câteva dintre credințele personale și politicile pe care miliardarul american le susține:

1. Americanii de origine arabă din SUA au sărbătorit atacurile teroriste din 11 septembrie. Trump a susținut în mod repetat că, pe 11 septembrie 2001, mii de arabi au sărbătorit în public în New Jersey faptul că două avioane au intrat în turnurile gemene. El a mai declarat că acest lucru „îți spune ceva” despre musulmanii care trăiesc în SUA.

În realitate, nu există nicio dovadă că celebrarea de care vorbește Trump a avut loc.

2. Moscheile din SUA ar trebui să fie supravegheate, iar musulmanii ar trebui să fie urmăriți de oamenii legii, pentru a contracara acțiunile teroriste. Trump susține ideea unei baze de date despre toți musulmanii americani. De asemenea, spune că nu îi pasă dacă supravegherea moscheilor este considerată „incorectă politic”.

3. Donald Trump nu are o problemă în a evalua femeile după felul în care arată. Într-un video din 2005 Trump face comentarii obscene despre femei: spune că, deoarece el este o celebritate, femeile îl lasă să facă orice („să le apuc de păs*****”). Trump a fost acuzat și de hărțuire sexuală.

În timpul unui miting, Trump a sugerat că una dintre femei nu ar trebui să fie acolo deoarece nu este suficient de atrăgătoare. O fostă Miss Univers l-a acuzat că numit-o „Miss Piggy” după ce s-a îngrășat.

4. Trump a declarat că femeile care au 30 de ani au „vârsta perfectă” și că la 35 de ani e timpul să se retragă („check-out”).

5. SUA ar trebui să foloseasă tehnici de tortură precum înecarea simulată pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

Înecarea simulată este o formă de tortură. Folosindu-se de reflexul faringian al persoanei torturate, torționarul îi simulează acesteia, fiziologic, o înecare iminentă, prin udarea unui prosop sau punând o foaie de celofan pe fața victimei, ceea ce îi îngreunează respirația. Victima este imobilizată cu capul la un nivel mai scăzut decât restul corpului, preîntâmpinând astfel o înecare reală. Rezultatele acestei forme de tortură sunt, de exemplu, durere extremă, leziuni ale plămânilor, ale creierului (din cauza lipsei de oxigen) sau oase rupte deoarece victimele se opun imobilizării.

Trump a declarat că astfel de tehnici sunt „o nimica toată” pe lângă tacticile folosite de militanții islamiști, care practică decapitarea victimelor.

Primele declarații ale lui Donald Trump după ce a câștigat președinția SUA

6. Donald Trump a avertizat că vrea să îi bombardeze pe militanții Statului Islamic până când îi va trimite „la dracu’”.

7. Lumea ar fi mai bună dacă dictatorii Saddam Hussein (Irak) și Muammar Gaddafi (Libia) ar fi încă la putere.

„Saddam Hussein era un tip îngrozitor, foarte rău. Dar știi ce a făcut bine? A omorât teroriști. Asta a făcut bine. Nu le-a citit drepturile, nu au vorbit. Erau teroriști și gata”, a spus el la CNN.

8. Donald Trump vrea să construiască „un mare zid” între SUA și Mexic. La începutul campaniei sale, Trump a sugerat că mexicanii care vin în SUA sunt, în mare parte, infractori. „Aduc droguri, sunt infractori și violatori”, a spus el. Un zid la granița cu Mexic îi va ține departe nu doar pe imigranții din sud, ci și pe pe cei din Siria. Trump mai crede și că Mexic ar trebui să plătească pentru zid. O analiză BBC estimează că zidul ar costa între 2,2 miliarde și 13 miliarde de dolari.

9. Republicanul susține deportarea în masă a 11 milioane de imigranți ilegali care trăiesc în acest moment în SUA. De asemenea, Trump vrea să elimine prevederea „cetățeniei obținute la naștere”, care le oferă copiilor imigranților ilegali dreptul de a dobândi cetățenia americană dacă se nasc pe teritoriul SUA.

10. Musulmanii nu ar trebui să fie primiți în SUA. După atacul terorist din San Bernardino, California, Trump a anunțat că țara ar trebui să nu mai primească deloc musulmani până când autoritățile nu înțeleg ce anume se întâmplă.

Cinci feluri în care Donald Trump poate schimba lumea

11. Trump vrea să îi trimită înapoi pe refugiații sirieni care caută azil în SUA. Cei care sunt deja acolo vor fi deportați.

12. În ciuda numeroaselor atacuri armate din SUA, Trump este total împotriva ideii de a limita accesul americanilor la arme de foc. Nu este de acord nici cu verificarea mai riguroasă a celor care primesc dreptul de a avea o armă.

13. Donald Trump l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin pentru felul în care își conduce țara.

14. Republicanul vrea ca toți americanii care câștigă mai puțin de 25.000 de dolari pe an să nu plătească impozit pe venit.

15. Trump își dorește relații mai echitabile cu statul chinez când vine vorba de comerț. El a criticat și atitudinea relaxată a Chinei față de hackeri și de furtul de proprietate intelectuală din SUA.

16. Donald Trump spune că statisticile guvernamentale potrivit cărora rata șomajului în SUA este de 5,1% sunt greșite. Acesta susține că rata este de 20%, iar la un moment dat a comentat că ar putea fi chiar de 42%.

17. Trump a publicat pe Twitter un grafic controversat care susținea că cetățenii afro-americani omoară mai mulți oameni decât albii sau decât poliția. Sursa graficului era însă un „Birou Statistic al Crimelor”, care nu există. Mitul a fost demascat folosind date reale ale FBI.

18. Donald Trump susține că deține o avere de 10 miliarde de dolari, însă Forbes a calculat că acesta are, de fapt, 2,9 miliarde de dolari. Bloomberg îi evaluează averea la 4 miliarde de dolari. Trump a mai spus că și-a început afacerile după ce a primit „un mic împrumut de un milion de dolari” de la tatăl său.

19. „Obamacare”, legislația prin care președintele Barack Obama a încercat să crească numărul americanilor care au asigurare de sănătate, este un dezastru, crede Trump, motiv pentru care vrea să o abroge.

20. Schimbarea climatică este o „escrocherie”, este de părere Donald Trump. De asemenea, el consideră că restricțiile de mediu scad competitivitatea companiilor.

„Nu cred că trebuie să punem în pericol companiile din țara noastră”, a spus Trump.

Amenințarea lui Trump care îi îngrijorează cel mai mult pe români

21. Japonia și Coreea de Sud ar trebui să adune arsenal nuclear și să nu se mai bazeze atât de mult pe armele SUA. Trump nu pare speriat nici de eventualitatea unui război nuclear între Japonia și Coreea de Nord. Va fi „teribil”, dar va fi „destul de rapid”, crede el.

22. Trump a criticat NATO pentru că îi jupoaie pe americani, SUA plătind cel mai mult. Ulterior, republicanul s-a declarat un susținător al Alianței.

23. Doctorii care fac avorturi ar trebui să fie pedepsiți. Într-un interviu la MSNBC Trump a declarat că dacă avorturile vor deveni ilegale, femeile care fac întrerupere de sarcină ar trebui să fie pedepsite. Apoi, el și-a retras cuvintele și a spus că medicii care fac avorturile ar fi cei responsabili și că ei ar trebui pedepsiți.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.