Cel puțin 717 de oameni care făceau pelerinajul sfânt (Hajj) și-au pierdut viața astăzi într-o busculadă în apropierea orașului sfânt Mecca. Numărul răniților este și mai mare.
Potrivit anunțurilor oficiale făcute de Arabia Saudită, până acum există 717 morți și 863 de răniți în incidentul petrecut azi la Mina, între Muntele Arafat și Marea Moschee de la Mecca. Nu se cunoaște încă motivul pentru care oamenii s-au călcat în picioare.
La Hajj participă anual peste un milion de pelerini, însă evenimentul dramatic de azi reprezintă cea mai gravă busculadă din ultimul deceniu. În 2006, 364 de credincioși musulmani au murit în timpul lapidării simbolice a diavolului, tot la Mina, însă în ultimii ani, pelerinajul fusese ferit de incidente, scrie BBC.
Este al doilea eveniment tragic cu care se confruntă Mecca, cel mai sfânt loc al credinței islamice, în această lună. O macara s-a prăbușit în incinta Marii Moschei de la Mecca: 109 persoane au fost ucise, iar cel puțin 400 au fost rănite.
Pelerinajul reprezintă cel de-al cincilea stâlp al islamului și se face numai o dată în viață, iar asta doar dacă este posibil.
De-a lungul timpului au existat numeroase incidente tragice în timpul Hajj-ului.
În 1990, aproape 1.500 de oameni, majoritatea malaezieni, indonezieni și paistanezi, s-au călcat în picioare într-un pasaj pietonal – tunelul Al-Ma’aisim -, care lega Mecca de Mina. În 1994 au murit 270 de pelerini, în timp ce în 1998 alți 118 și-au pierdut viața într-o busculadă. Ceremonia de lapidare a diavolului din 2004 a fost și ea foarte sângeroasă: 251 de morți și 244 de răniți.
Nu doar problemele cu securitatea publicului au provocat victime în timpul Hajj-ului, ci și incendiile. În 1975, un incendiu a cuprins o colonie de corturi și peste 200 de pelerini au ars de vii. În 1997, un incendiu similar a luat viața a 343 de oameni. De atunci, saudiții folosesc doar corturi ignifuge.
Au existat și proteste violente. În 1987, peste 400 de pelerini, majoritatea iranieni, și-au pierdut viața după o ciocnire cu forțele de ordine. În 1989, două bombe au explodat aproape de Mecca, iar un pelerin a murit și 16 au fost răniți. Autoritățile saudite au executat 16 kuweitieni șiiți pentru acest atac.
Au existat cazuri în care accidentele de avion au îndoliat pelerinajul musulmanilor. Cinci aeronave s-au prăbușit în timpul Hajj-ului între 1973 și 1991, iar, în total, provocând moartea a aproape o mie de oameni.
Cum la pelerinaj participă un număr uriaș de oameni în fiecare an, șansele ca bolile contagioase să fie răspândite sunt foarte mari. În 1987, la scurt timp după Hajj, Arabia Saudită s-a confruntat cu o epidemie gravă de meningită. De atunci, pentru a ajunge la Mecca trebuie să deții dovada că ai fost imunizat cu vaccinul ACW135Y. În fiecare an, guvernul saudit publică lista obligatorii de vaccinuri pentru pelerini, care cuprinde injecțiile împotriva gripei, poliomielitei și febrei galbene.
Recomandările editorilor GreatNews:
Portret de familie. Când tatăl stă în capul mesei, iar copilul sub ea
Satul uimitor unde fetițele se transformă în băieți la vârsta de 12 ani
eMAG începe Revoluția Prețurilor. Reduceri ca de Black Friday
Locuri de muncă în Anglia. Se caută lucrători în depozite, salarii de peste 1500 de euro
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: