18 lucruri esențiale pe care să le știi despre Paxlovid și Molnupiravir, antiviralele inovative anti-COVID care vin în România

pastile

Foto: F1Digitals / pixabay.com

Cele două medicamente antivirale inovative, Paxlovid și Molnupiravir, menite să lupte împotriva virusului SARS-CoV-2 ce provoacă boala COVID-19, au primit autorizație pentru nevoi speciale în România.

În total, vor fi cumpărate suficiente doze pentru 250.000 de persoane, iar primele antivirale vor sosi în țara noastră până la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Paxlovid și Molnupiravir, produse de companiile americane Pfizer, respectiv Merck, nu se vor găsi în farmacii. Medicamentele vor fi gratuite și vor fi administrate țintit de către medici, adică doar acelor pacienți pentru care beneficiul este maxim și pentru care riscul de a le utiliza este mic, deoarece medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate semnificativ, a mai spus ministrul.

Iată o serie de informații esențiale despre cele două antivirale (informațiile fac parte din prospectele realizate de Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA):

PAXLOVID

1. Paxlovid se folosește pentru tratarea formelor ușoare spre medii de COVID-19. Medicamentul se poate administra adulților și copiilor (doar celor cu vârste de cel puțin 12 ani și care cântăresc cel puțin 40 de kilograme) care prezintă un risc ridicat ca boala să evolueze spre o formă severă de COVID-19, care să ducă la spitalizare sau chiar la deces.

2. Medicamentul funcționează ca un inhibitor, împiedicând virusul SARS-CoV-2 să se replice în organism.

3. Tratamentul cu Paxlovid, care este produs de compania americană Pfizer, trebuie început cât mai repede după un diagnostic pozitiv și la maximum 5 zile de la debutul simptomelor, se arată în prospectul medicamentului.

4. Anumite medicamente pe care le iau pacienții pot să interacționeze cu Paxlovid, ceea ce poate cauza efecte adverse grave. Din acest motiv pacienții trebuie să aibă mare grijă și să îi ofere medicului o serie de informații esențiale:

5. Paxlovid este compus din două medicamente: nirmatrelvir și ritonavir. Tratamentul este oral și se face de două ori pe zi (dimineața și seara), timp de 5 zile. Practic, de 2 ori pe zi pacientul va lua două tablete roz de nirmatrelvir (o tabletă are 150 mg) și o tabletă albă de ritonavir (o tabletă are 100 mg). Aceasta reprezintă o doză, iar cele 3 tablete trebuie luate toate odată. Pacienții care suferă de boli de rinichi pot avea nevoie de o doză diferită. Tratamentul nu se ia fără recomandarea prealabilă a unui medic.

6. În prospectul destinat pacienților realizat de Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA se arată că Paxlovid nu trebuie luat de:


7. Efectele adverse posibile ale tratamentului cu Paxlovid sunt următoarele:

8. Paxlovid trebuie ținut la temperatura camerei (între 20 și 25 de grade Celsius). Se acceptă și temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade Celsius atunci când este transportat.

9. Potrivit studiului clinic care a stat la baza emiterii unei autorizații de urgență pentru Paxlovid în SUA, acest medicament reduce riscul de spitalizare sau de deces din cauza COVID-19 cu 88% (concret, testul a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, jumătate primind Paxlovid, iar jumătate placebo; pacienții care au luat medicamentul au prezentat un risc cu 88% mai mic de deces sau spitalizare decât cei care au luat placebo).

Studiul clinic a inclus pacienți cu vârste de la 18 ani în sus, care prezentau cel puțin un factor de risc care putea duce la o formă gravă de COVID-19:

MOLNUPIRAVIR

10. Precum Paxlovid, și Molnupiravir inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2. Produs de compania americană Merck, este recomandat pentru tratamentul adulților pozitivi la coronavirus, care prezintă risc ridicat de a dezvolta o formă severă de COVID-19, de a ajunge la spital sau chiar de a muri.

11. Molnupiravir nu este autorizat pentru tratamentul pacienților cu vârste mai mici de 18 ani deoarece el poate afecta dezvoltarea oaselor și a cartilajelor. Tratamentul nu trebuie luat mai mult de 5 zile consecutive. Molnupiravir poate fi prescris doar de către medici.

12. O doză constă în 4 capsule a câte 200 mg fiecare. Se ia câte o doză (deci 800 de mg) la fiecare 12 ore, timp de 5 zile. Aici găsiți lista completă a ingredientelor ce compun Molnupiravir.

13. Tratamentul cu Molnupiravir trebuie început cât mai repede după confirmarea unui diagnostic de COVID-19, la maximum 5 zile de la debutul simptomelor.

14. Cele mai comune efecte adverse sunt:

15. Potrivit prospectului realizat de Administrația de Medicamente și Alimente din SUA, nu este nevoie de o ajustare a dozei în cazul pacienților care suferă de boli de rinichi sau de ficat, și nici în cazul pacienților în vârstă (care au peste 65 de ani).

16. Nu au fost observate interacțiuni cu alte medicamente, însă datele în acest sens sunt limitate.

17. Molnupiravir trebuie ținut la temperatura camerei (între 20 și 25 de grade Celsius). Se acceptă și temperaturi cuprinse între 15 și 30 de grade Celsius atunci când este transportat.

18. Potrivit studiului clinic care a stat la baza emiterii unei autorizații de urgență pentru Molnupiravir în SUA, acest medicament reduce riscul de spitalizare sau de deces din cauza COVID-19 cu 30% (testul a fost realizat pe aproximativ 1.400 de persoane, jumătate primind Molnupiravir, iar jumătate placebo; pacienții care au luat medicamentul au prezentat un risc cu 30% mai mic de deces sau spitalizare decât cei care au luat placebo).

Studiul clinic a inclus pacienți cu vârste de la 18 ani în sus, care prezentau cel puțin un factor de risc care putea duce la o formă gravă de COVID-19:

Foto: F1Digitals / pixabay.com


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version