18 de lucruri pe care nu le știai despre whisky

Whisky . Foto: Pixabay

Whisky-ul are o istorie de peste o jumătate de mileniu, fiind o băutură alcoolică obținută prin distilarea malțului de cereale.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației din România, dar și site-ului bautura-online.ro, ”whisky este băutura alcoolică obținută prin distilarea unei plămezi din cereale, după zaharificarea prin diastază a malțului conținut în aceasta, cu sau fără enzime naturale, cu fermentare sub acțiunea drojdiilor și distilarea la 94,8% vol., astfel încât distilatul să aibă o aromă și un gust derivate de la materia primă utilizată, urmat de învechirea minimum 3 ani în butoaie de stejar, a căror capacitate să nu depășească 700 litri”.

1. Whisky-ul este extrem de popular în întreaga lume, fiind o mare afacere. Scoțienii, de exemplu, exportă câte 34 de sticle de whisky în fiecare secundă. Primele taxe puse pe comerțul cu ”scotch” datează din 1644.

2. În Statele Unite, 95 la sută din tot burbonul țării e produs în Kentucky, stat în care butoaiele de stejar sunt mai numeroase decât oamenii. În Scoția, la fiecare cetățean sunt patru butoaie de whisky.

3. Atât rapperul Drake, cât și campionul UFC Conor McGregor au propriile branduri de whisky.

4. Înainte să se apuce să amestece și să vândă scotch, frații Chivas aveau o băcănie în Aberdeen, Scoția. Era deschisă din 1801, însă a început să producă whisky (îl găsiți și pe băutura-online.ro) abia un secol mai târziu.

Whisky: O lume aparte

5. În Franța, doar 0,7 la sută din vânzările de băuturi alcoolice sunt reprezentate de Cognac, în timp ce whisky-ul are aproape jumătate din întreaga piață.

6. John ”Johnnie” Walker a fost un băcan din Kilmarnock, Scoția la mijlocul secolului al XIX-lea, care a trecut de la amestecurile de ceai la amestecarea whisky-ului.

7. Din peste 300.000 de varietăți de orz care există, doar câteva sunt potrivite pentru producția de whisky.

8. În 1956, Whiskey a înlocuit William în alfabetul fonetic al NATO.

9. Marele inventator Nikola Tesla bea whisky în fiecare zi, crezând că îl va ajuta să trăiască până la 150 de ani. A murit la 86.

10. După încheierea Prohibiției în Statele Unite ale Americii, James B. Beam (69 de ani), a pus pe picioare o distilerie în doar 120 de zile.

11. Primul maestru al distilării la fabrica Suntory Yamazaki, Masataka Taketsuru, a studiat în Scoția artele meseriei înainte de a lansa pe piață marele brand japonez al whisky-ului.

12. George Washington, primul președinte american, a deținut și condus o distilerie.

13. În unele țări din America de Sud, oamenii spun ”whisky” în loc de ”cheese” când zâmbesc pentru fotografii.

14. Cea mai mare sticlă de whisky a fost realizată de distileria Famous Grouse și are o capacitate de 228 de litri.

15. Kikori este un whisky japonez făcut în totalitate din orez.

16. Whisky-ul scoțian contribuie cu peste 5 miliarde de euro la economia britanică.

17. Există titluri academice pentru specialiștii în distilare.

18. Glenfiddich înseamnă ”Valea căprioarelor”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.