15 obiceiuri care te protejează de cancer. Sfaturi de la președintele nutriționiștilor români

Cercetătorii britanici au găsit ”călcâiul lui Ahile” al celulelor canceroase (Cancer Research)

O specialistă în nutriție ne arată ce obiceiuri alimentare ne ajută să prevenim apariția cancerului. Sunt reguli destul de simple, dar de care trebuie să ținem cont.

Sfaturile de mai jos vin de la președintele Societății Române de Educație Nutrițională, Lygia Alexandrescu.

Reguli esențiale pentru prevenirea apariției cancerului:

– limitarea aportului de grăsimi, zahăr şi sodiu;

– consumarea – moderată, dar constantă – a suplimentelor de minerale, vitamine şi antioxidanţi;

– consumarea fructelor şi legumelor în formă cât mai proaspătă şi a cerealelor într-o formă integrală – aceste alimente conţin antioxidanţi, enzime şi fibre alimentare care ajută la scăderea nivelului colesterolului sanguin şi menţin sănătatea colonului;

– alegerea peştelui ca o sursă de proteine de natură superioară – peştele conţine acizi graşi esenţiali omega 3, substanţe cu mare putere antioxidantă şi anti-inflamatorie;

– hidratarea corespunzătoare a organismului cu 30 ml de apă/kg corp/zi – apa este esenţială pentru sănătatea la nivelul pielii, musculaturii, circulaţiei sanguine;

– limitarea sau excluderea alcoolului;

– evitarea staţionării în câmp electromagnetic;

– evitarea expunerii la Bisfenol A (rezultat din încălzirea alimentelor în recipienţi de plastic);

– evitarea preparării cărnii direct pe flacăra generată de cărbuni – aceasta este corelată cu apariţia celulelor tumorale, din cauza acrilamidei, substanţă extrem de toxică;

– alegerea zarzavaturilor bogate în clorofilă în detrimentul legumelor rădăcinoase;

– optarea pentru consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe proaspăt stoarse cu toată pulpa fibroasă, în locul sucurilor ambalate, care sunt bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali /aditivi alimentari;

– evitarea fluctuaţiilor de greutate corporală;

– curcuminul, ingredientul activ din turmeric, poate fi un ingredient important în lupta cu inflamaţia generatoare de celule tumorale;

– mişcarea zilnică scade şi ea riscul de cancer prin menţinerea unui nivel scăzut al insulinei şi prin inducerea apoptozei celulelor bolnave;

– evitarea consumării de alimente cu 3 ore înainte de culcare. „Trei ore înainte de culcare este perioada în care nu se vor consuma alimente. Există evidenţe (…) care arată că prin hrănirea cu nutrienţi a organismului, respectiv a mitocondriei celulare la ore la care acestea nu au nevoie de energie, se transferă un număr mare de electroni generatori de radicali liberi, creându-se astfel un atac agresiv al acestor specii reactive foarte nocive asupra membranei celulare şi implicit asupra nucleului ADN”, arată nutriţionistul, citat de Digi 24.

De ce este recomandat postul intermitent

Lygia Alexandrescu a explicat și rolul insulinei, un hormon-cheie în păstrarea energiei provenite din alimente. ”Ea creşte când mâncăm. Tot când mâncăm, glicogenul se regenerează, iar când este privat de alimente, organismul îşi foloseşte depozitele de glicogen hepatic şi muscular, însă după maximum 12 ore, în absenţa ingerării altor alimente, aceste depozite se consumă şi organismul trece la consumarea progresivă a ţesutului adipos existent în organism. Astfel corpul începe să ardă grăsimi şi apare scăderea în greutate, factor de protecţie împotriva apariţiei cancerului”, explică nutriționistul, care se declară un susținător al postului intermitent.

Atenție la proteine și luați vitamina D!

Președinte Societăţii Române de Educaţie Nutriţională subliniază și rolul pe care îl are vitamina D în procesul prevenirii cancerului. „Se pare că Vitamina D este capabilă să intre în celula canceroasă şi să inducă procesul de apoptoză, moartea celulei bolnave. Acesta este motivul pentru care persoanele care suferă de această maladie trebuie să şi menţine nivelul vitaminei de crescut, între 70 – 100 ng / ml”, afirmă specialistul.

Însă, trebuie să ne ferim de excesul de proteine, spune Alexandrescu. Potrivit acesteia, este de ajuns 1 g proteină / kilogram corp în 24 de ore. Astfel, o persoană de 75 de kilograme trebuie să consume cel mult 75 grame proteine într-o zi. Este însă o cantitate destul de ușor de respectat. De exemplu, 100 de grame de pulpe de pui la grătar conțin circa 20-24 g de proteină.

Cancerul, în cifre dure

  • 9,6 milioane de persoane dispar anual răpuse de cancer;
  • Cancerul este a doua boală din lume este cauzatoare de deces;
  • 70% dintre decese se petrec în ţările slab şi mediu dezvoltate;
  • 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate prin programe de evaluare şi screening;
  • Costul economic total al luptei cu cancerul este estimat la peste 1 trilion de dolari.
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.