15 idei superbe pentru amenajarea unui dormitor mic. Trucuri ca să câștigi spațiu

idei amenajare dormitor mic
Foto: ilovebutter / Hotel Montecatini Terme / 4Owen / breakfastwithaudrey.com.au / messagenote.com

Dormitorul este un spațiu pentru odihnă și relaxare, însă de multe ori această cameră este atât de mică încât se transformă într-un loc anost, aglomerat de o mulțime de lucruri, în care nu ne mai face deloc plăcere să stăm.

În blocurile din România, cel puțin în cele construite înainte de 1989, dormitoarele sunt destul de înguste: abia încap în ele un pat dublu, un dulap și o comodă.

Din fericire, există câteva trucuri și idei care pot fi puse în practică pentru a crea nu doar impresia de mai mult spațiu, ci și o încăpere intimă, în care să petrecem timp de plăcere citind o carte, bând o cană de ceai înainte de culcare sau probând diverse haine în fața oglinzii.

Publicația online brightside.me a strâns 15 idei de amenajare a unui dormitor care, odată aplicate, vor crea o cameră de vis:

1. Perne și pleduri.

Pernele și pledurile colorate dau viață oricărei camere și nici nu ocupă foarte mult spațiu. În plus, poți schimba oricând interiorul folosind fețe de pernă diferite.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © Emily May

2. Așternuturi.

Așternuturile nu trebuie să fie neapărat albe. Poți folosi culori închise (ametist, mov) sau mai deschise (galben) care sunt foarte la modă în această perioadă.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © ErikaWittlieb

3. Spoturi.

Spoturile incorporate în spatele patului creează o atmosferă intimă și se potrivesc perfect într-un dormitor mic. În plus, ele oferă mai mult spațiu de depozitare pe raftul din spatele patului.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © Betta Living

4. Tablouri.

Agață un tablou deasupra patului pentru a da viață încăperii.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: Isa

5. Ferestre mari.

Ferestrele mari vor mări și ele vizual camera și vor aduce mai multă lumină înăuntru.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: Kerinin

6. Oglinzi.

Oglinzile contribuie la impresia că o cameră este mai mare.

idei de amenajare dormitor micFoto: atravellingmom

7. Noptiere.

Folosește noptiere mici. Le poți combina cu oglinzi.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: TwinklingCrystal

8. Culori.

Este important să fii atent la culorile pe care le alegi pentru dormitor. Culorile vii vor înveseli camera. Ai grijă să alegi culori care se potrivesc unele cu altele.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © crazysexycool

9. Rafturi pentru cărți.

Rafturile pentru cărți sunt ideale pentru a salva spațiu. Față de o bibliotecă voluminoasă, ele ocupă mult mai puțin loc.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: Tony Hall

10. Perdele și jaluzele.

Alege perdele și jaluzele într-o culoare ce se potrivește cu restul camerei.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: Hotel Montecatini Terme

11. Decorații.

În loc de un pat cu tăblie decorează chiar tu peretele de deasupra. Poți folosi ghirlande de luminițe: în acest fel dormitorul va părea un loc magic.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © ilovebutter

12. Tapet cu model.

Tapetul cu un model care se asortează cu pernele sau cu așternuturile poate fi o altă modalitate de a da viață camerei și de a scăpa de senzația de înghesuială care există de multe ori în dormitoarele mici.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: © 4Owen

13. Fotografii.

Câteva fotografii alese cu grijă pot dezvălui personalitatea proprietarului.

idei amenajare dormitor mic
Foto: Norma Thomas

14. Baldachin.

Dacă nu ai loc pentru un pat cu un baldachin adevărat, dar îți dorești o atmosferă de basm în dormitorul tău, îți poți amenaja un baldachin original din materiale textile care să acopere tavanul și / sau pereții.

idei de amenajare dormitor mic
Foto: breakfastwithaudrey.com.au / messagenote.com

15. Garderobă deschisă.

Garderobele cu rafturi la vedere vor crea o senzație de deschidere și de spațiu larg.

idei amenajare dormitor mic
Foto: Magnus D.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.