13 analize pe care ar fi bine să le faci anual

Auzim tot mai frecvent specialiștii care ne recomandă să facem analizele anuale. Dacă v-ați întrebat vreodată cam ce analize ar fi bine să efectuați în fiecare an, vă oferim noi un scurt ghid foarte util.

Pe lângă analize e important pentru sănătate să ne menținem o alimentație cât mai sănătoasă și un program susținut de mișcare.

1 Analize uzuale – Hemoleucograma

Hemoleucograma este o analiză complexă ce oferă informații despre numărul de leucocite, numărul de eritrocite, contrentrația de hemoglobină, hematocrit, indici eritocitari, număr de trombocite și indici trombocitari.

2 VSH – viteza de sedimentare a hematiilor, adică a celulelor ce transportă oxigenul la plămâni, se măsoară prin această analiză. VSH-ul e cu atât mai mare cu cât hematiile sedimentează mai repede, fapt ce indică o afecțiune acută.

3 Glicemia sau glucoza serică – este cea mai cerută analiză de către pacienți. Ea se face pe nemâncate și fără a bea apă. Atunci când valorile sale sunt de peste 126mg/dL se pune diagnosticul de diabet și trebuie făcute analize extinse.

4 Profil lipidic – e un grup de teste ce arată riscul de boala coronariană. Profilul lipidic cuprinde colesterolul total, HDL colesterol bun, LDL colesterol rău și trigliceride.

5 Transaminaze – sunt enzimele care se află în ficat dar și în alte țesuturi. Valoarea crescută trebuie interpretată de medic și poate indica o boală la ficat. În cazul creșterilor ușoare  se recomandă limitarea consumului de alcool, efort dar și medicamente.

6 Creatinina – Creatinina serică e o analiză ce se face pentru a verifica funcția renală.

7 Analize de screening – ecografia este principala metodă de screening, nu e nocivă și oferă rapid posibilitatea unui diagnostic. Se observă funcționarea organelor în timp real și se pot depista modificari în structura lor.

 

8 PSA – După vârsta de 45 de ani în cazul bărbaților se recomandă antigenul specific pentru prostată. Un nivel crescut al PSA poate indica riscul de cancer sau tumori benigne ale prostatei.

9 Electrocardiograma – cunoscută și sub numele de EKG – e un test foarte simplu ce înregistrează activitatea electrică a inimii și dă indicii despre modul în care se contractă inima. Se poate măsura desigur ritmicitatea, dar și frecvența și normalitatea bătăilor acesteia. În general bolile de inimă modifică aspectul unui EKG.

10 Spirometria – Se folosește pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor de plămâni precum astm, bronșită cronică, emfizem, fibroză pulmonară. E un test neinvaziv.

11 Mamografia – Iată că și în cazul femeilor de peste 45-50 de ani e recomandată o testare specifică, mamografia. Aceasta ajută la detectarea modificărilor la nivelul structural al sânului.

12 Examenul genital anual – poate identifica din timp modificările maligne și oferă șansa la un tratament de succes. Testul Papanicolau trebuie inclus și el în examenul genital.

13 Consultul dermatologic – Melanomul este cancerul de piele care arată exact ca o aluniță oarecare pentru o persoană neavizată. Este cancerul cu cea mai rapidă evoluție dintre toate tipurile de cancer.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.