1,2 milioane de români au pierdut bani după „Revoluția fiscală”

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

În jur de 1,2 milioane de lucrători au venituri mai mici după aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 79/2017 privind modificarea Codului Fiscal, iar alți aproape 609.00 sunt expuși riscului de diminuare. Este declarația președintelui Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Potrivit datelor BNS, la sfârșitul lunii martie, doar aproape jumătate dintre angajatorii din mediul economic din România au operat modificări ale contractelor individuale de muncă în vederea compensării transferului sarcinii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. De asemenea, 24% dintre angajatorii activi nu au operat nicio modificare a contractelor individuale de muncă, nici măcar pentru un singur contract.

Dumitru Costin susţine că, pentru mediul economic, conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii, rezultatul revoluţiei fiscale a însemnat că 1.744.199 de contracte de muncă au salarii nete contractuale diminuate, 44% din contractele individuale de muncă (cu timp complet sau timp parţial) au suferit modificări ale salariului ca urmare a modificării salariului minim, iar 26% dintre contractele de muncă au înregistrat creşteri de cel puţin 20%, în intervalul 1 ianuarie – 31 martie 2018.

Acestea sunt contracte ale unor persoane al căror salariu net a fost cel puţin menţinut la valoarea din luna decembrie 2017.

17% dintre contractele de muncă înregistrate în Revisal au rămas nemodificate în perioada vizată, respectiv 1 ianuarie 2018 – 31 martie 2018, iar 13% dintre contracte au înregistrat modificări salariale, însă acestea au fost mai mici decât 20% şi, ca urmare, venitul net în cazul acestor contracte a fost diminuat.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.