12 delfini au eșuat pe litoralul românesc

FOTO: Mariamichelle/Pixabay.com
FOTO: Mariamichelle/Pixabay.com

Asociația Mare Nostrum anunță că, în luna aprilie, pe litoralul românesc al Mării Negre au eușuat 12 delfini. 11 dintre cazuri au fost înregistrate pe 28 aprilie.

„Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din din Marea Neagră! În luna aprilie, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de eșuări, 11 dintre aceste cazuri fiind în perioada 17-28 aprilie. Exemplarele eșuate sunt marsuini și afalini, cei mai mulți aflați în stare avansată de descompunere.

În urma sesizărilor primite la numărul de urgență delfini – 0763255731, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de delfini eșuați, pe toată întinderea litoralului românesc. Intervențiile rapide au avut loc la Năvodari, Eforie Sud și Mamaia Nord, cele mai multe sesizări fiind înregistrate în zona Năvodari.

Speciile se aflau în stare avansată de descompunere, neputând fi stabilită o cauză exactă a morții”, transmite ONG Mare Nostrum.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe data de 28.04.2020, când colegii noștri s-au deplasat la 4 cazuri: 3 marsuini eșuați pe plajele din Năvodari. Din cei 3, 2 erau la capătul plajei din Năvodari, la o distanță de aproximativ 100 m unul de altul.

„În ceea ce privește unul dintre cazuri, acestuia îi lipsea înotătoarea codală și pectorală, așa că putem presupune că a fost prins în plasele pescărești, chiar dacă nu prezenta alte urme vizibile”, spune Costin Timofte, asistent proiect.

Au mai fost înregistrate 2 cazuri de marsuini eșuați, unul în Corbu și alt caz în Mamaia Nord.

„Ipotezele pe care le avem în determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor și marsuinilor ajunși la mal în ultima perioadă, îngreunate de stadiul avansat de descompunere în care au fost găsite parte dintre exemplare, relevă atât activitatea de pescuit derulată în mod legal înainte de perioada de prohibiție – instaurată de la 15 aprilie, pe cea ilegală din timpul perioadei de prohibiție, dar și cauze naturale.

Ancheta este încă în desfășurare și vom reveni cu informații pe măsură ce le vom avea”, spune coordonatorul Departamentului Conservarea Biodiversiţăţii, ONG Mare Nostrum, Marian Paiu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.