12 ambasade cer Guvernului să nu slăbească statul de drept. Răspunsul Viorică Dăncilă

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ambasadele a 12 state cer Guvernului condus de Viorica Dăncilă să nu facă modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției. Semnatarele declarației comune sunt Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Canada, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Olanda, Norvegia și Suedia.

Iată ce scrie în declarația comună a celor 12 ambasade:

„Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar.

Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români.

Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare reacțiile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor români în sistemul judiciar, dar și în Guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării. Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”

Reacția Vioricăi Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis ambasadorilor celor 12 țări că „în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului” și le cere „să arate respect pentru România”.

„Nu am să permit ambasadorilor altor state să facă agenda prim-ministrului”, a spus Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a mai spus că a vrut să aibă o discuție individul cu fiecare ambasador din acest grup, dar a fost refuzată.

„Tot astăzi, am văzut punctul de vedere a unor ambasadori, a unui grup de ambasador. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei.

Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum fiecare ambasador român are respect pentru un stat terț”, a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței Executivului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.