11 sfaturi ca să-ți faci un CV bun. Ce trebuie să eviți

cv europass
Foto: styles66 / pixabay.com

Atunci când cauți un loc de muncă, felul în care te prezinți este la fel de important ca experiența, cunoștințele și aptitudinile pe care le ai. Prezentarea ta nu începe însă la interviu, ci chiar în momentul în care îți trimiți CV-ul.

Iată câteva recomandări care te vor ajuta să-ți întocmești un CV bun:

1. Trimite un CV în format Europass. În anul 2004, membrii Parlamentului și Consiliului European au creat inițiativa Europass cu scopul de ajuta cetățenii Uniunii Europene să-și poată prezenta în mod clar calificările și competențele, inclusiv prin intermediul unui Curriculum Vitae standardizat, indiferent de jobul pentru care aplică.

În ziua de azi, este o nevoie de o simplă căutare pe Google pentru a găsi un model necompletat de CV Europass în orice limbă dorești. Însă cea mai simplă variantă este să intri direct în editorul online de pe site-ul oficial Europass. Aici vei introduce informația dorită în câmpurile disponibile, urmând ca la final să salvezi CV-ul în documente PDF, Microsft Word sau în format XML.

Editorul Europass îți oferă posibilitatea de a include orice informație consideri relevantă și de a atașa documente care ar putea prezenta interes angajatorului (diplome, atestate, portofoliu de lucrări – fotografii, articole etc.).

Mai multe informații despre cel mai cunoscut tip de CV găsești AICI.

2. Nu încerca să umpli spațiile cu informații irelevante pentru a face CV-ul să pară mai stufos. Majoritatea celor care se ocupă de resurse umane preferă să citească CV-uri concise, de maximum două pagini.

3. Nu inventa informații despre tine și nu îți exagera abilitățile și realizările.

4. Nu este obligatoriu să îți pui o poză în CV, însă aceasta are rolul de a da documentului mai multă personalitate și de a-l ajuta pe angajator sau pe specialistul de resurse umane să-și construiască o imagine mentală mai bună asupra persoanei tale.

Nu alege o poză excesiv de formală, dar nici prea relaxată; nu are nimeni nevoie să te vadă îmbrăcat în cămașă albă și privind fix în cameră, ca în poza de buletin, dar nici cu o bere în mână, stând pe plajă. Dacă îți faci acum o poză pentru CV, îmbracă-te casual (nu ostentativ) și încearcă să zâmbești.

5. Secțiunea ce vizează experiența profesională va fi citită amănunțit de către orice potențial angajator sau de către specialiștii HR, așa că acordă-i și tu o atenție deosebită. Listează experiențele în ordine cronologică inversă, adică începând cu cea mai recentă.

Nu uita să menționezi intervalul de timp în care ai lucrat la ultimul job, iar dacă încă mai un job activ, să treci „prezent” în locul datei la care ai încheiat colaborarea. La fel ca până acum, încearcă să fii economic cu textul; descrie pe scurt fiecare job, dar nu intra prea mult în detalii. Menționează realizările cu adevărat importante, precum promovările sau obținerea unor premii.

Un alt sfat important în privința completării acestei secțiuni este faptul că nu trebuie să menționezi chiar fiecare job pe care l-ai avut vreodată. Aici stă de fapt secretul personalizării CV-ului. Dacă tu, de exemplu, aplici pentru un post de inginer software, nu va interesa pe nimeni că ai lucrat două luni ca barman în timpul facultății. Mai important pentru angajator este să știe că ai făcut o practică sau un internship în domeniu.

Încearcă să mai elimini din joburile irelevante sau din cele la care ai lucrat perioade prea scurte, deoarece unii angajatori pot lua asta ca pe un semn de instabilitate.

6. În cazul în care, din contră, nu ai cu ce să umpli paginile, adică nu ai prea multă experiență în domeniu, insistă ceva mai mult pe puțina experiență pe care ai acumulat-o sau pe studii și pregătire.

În câmpurile „Activităţi şi responsabilităţi principale” (pentru joburi) și „Disciplinele principale studiate/competenţele profesionale dobândite” (pentru studii) detaliază toate aspectele care crezi că i-ar putea atrage atenția angajatorului.

Situația în care ai prea puțină experiență este probabil singura în care NU trebuie să prezinți joburile sau studiile cât mai pe scurt.

7. Acordă o atenție mărită secțiunii „Educație și formare”, în special dacă ești la început de carieră și nu ai încă experiență în domeniu.

Descrie în puține cuvinte cele mai importante cursuri urmate și abilitățile dobândite în urma lor. Nu ar fi greșit nici să menționezi titlul și subiectul lucrării de licență sau ale dizertației dacă acestea pot dovedi o mai bună cunoaștere a domeniului.

8. În ceea ce privește limbile străine, este important să nu îți supraestimezi cunoștințele lingvistice, deoarece acestea pot fi testate la interviu.

9. Renunță la clișee!

Multe din CV-urile care ajung în departamentele de HR sunt pline de clișee precum: „orientat către rezultate”, „capacitate de comunicare”, „spirit de echipă” sau „îmi plac provocările.” Cu astfel de expresii nu mai convingi niciun angajator, motiv pentru care nu ar trebui să le folosești nici la redactarea CV-ului tău.

10. Nu te plânge de experiența avută la un fost loc de muncă!

Oricât de nesatisfăcător ar fi fost un job, nu toți angajatorii te vor crede pe cuvânt. Unii ar putea considera că vei fi veșnic nemulțumit și la noul loc de muncă.

11. Odată ce termini de scris, recitește CV-ul cu atenție pentru a elimina orice greșeală gramaticală.