10 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să te protejezi de virusuri și bacterii

Virusurile și bacteriile sunt organisme vizibile doar la microscop. Aceste organisme provoaca diferite boli prin multiplicare necontrolata in anumite organe. Virusurile si bacteriile pot coloniza tractul respirator superior (nasul si faringele) sau inferior (laringele, traheea, bronhiile, plamanii), tractul gastrointestinal, tractul uro-genital sau chiar sangele. Sistemul imunitar reuseste de cele mai multe ori sa lupte impotriva acestor infectii, insa uneori microorganismele pot provoca afectiuni grave ce necesita tratament, mai ales in cazul persoanelor imunodeprimate.

Cu toate acestea, exista si bacterii saprofite, care se afla in mod normal in organism si care nu produc boli. De asemenea, exista bacterii comune pe toate suprafetele, care nu sunt periculoase. 

Iata cum poti tine la distanta bacteriile si virusurile, pentru a-ti proteja eficient starea de sanatate.

Nu-ti atinge fata cu mainile neigienizate!

Atunci cand te afli in locuri publice si nu-ti poti igieniza mainile, este important sa eviti pe cat posibil atingerea ochilor, gurii sau nasului. Acestea sunt porti de intrare pentru virusuri si bacterii. 

Spala-te pe maini! 

Asigura-te ca te speli cat mai des pe maini cu apa si sapun, timp de minim 20 de secunde. Spalatul frecvent te ajuta sa ai mainile igienizate mereu, deoarece deseori ducem mana la ochi sau nas in mod involuntar. 

Totusi, este important sa iti igienizezi mainile inainte de a manipula alimente si dupa ce utilizezi toaleta, dupa ce ai atins obiecte folosite de alte persoane, dupa ce ai stranutat sau ai tusit in palma. 

In locurile publice este important sa utilizezi un gel dezinfectant pentru maini, deoarece nu ai acces constant la apa si sapun. 

Stai departe de persoanele bolnave!

Evita contactul direct cu persoanele bolnave care prezinta simptome de gripa sau raceala. Este important sa stai la 2 metri distanta de astfel de persoane, in cazul in care este absolut necesar sa va intalniti. Nu uita ca virusurile si bacteriile se pot transmite si prin aer.

Foloseste o batista de unica folosinta cand stranuti/tusesti

Atunci cand stranutam sau tusim, ducem involuntar mana la gura. Totusi, acest lucru poate fi gresit. Mainile neigienizate sunt o sursa sigura de infectie, dupa ce am atins obiecte contaminate de alte persoane. De aceea, este important sa-ti acoperi nasul si gura cu o batista de unica folosinta in momentul in care tusesti sau stranuti. Dupa utilizare, batista se arunca imediat la cosul de gunoi, iar mainile trebuie neaparat igienizate. 

Alta metoda utila de-a evita contactarea virusurilor si bacteriilor este sa stranuti sau sa tusesti in plica cotului.

Evita contactul cu praful!

Unele microorganisme se gasesc si in particulele de praf. Pentru a tine departe acesti germeni, este important sa te feresti de locurile vizibil murdare/prafuite, dar si de cele in care se efectueaza renovari. Alternativ, poți purta o masca de protectie si manusi in aceste locuri. De asemenea, gradinaritul poate favoriza contactarea unor bacterii. Utilizarea unor manusi poate fi o solutie pentru a preveni infectiile – click aici pentru manusi de calitate. 

Vaccineaza-te! 

Exista o serie de vaccinuri care se pot efectua pentru a preveni unele infectii virale, cum ar fi vaccinul antihepatita sau vaccinul pneumococic. Multe dintre acestea se efectueaza obligatoriu in copilarie, insa unele trebuie realizate din nou la un anumit interval de timp. Vaccinul antigripal trebuie efectuat anual, deoarece virusul gripal isi schimba forma constant. Discuta cu medicul de familie in vederea vaccinurilor pe care ar trebui sa le efectuezi sau sa le actualizezi. 

Nu imparti obiectele personale!

Evita sa imparti lucruri personale, cum ar fi prosopul, fardurile sau obiectele care au venit in contact cu saliva altor persoane (sticlele de baut). Virusurile si bacteriile pot ramane vii pe suprafete neanimate (obiecte) pentru anumite perioade de timp. 

Curata aparatul de aer conditionat si umidificatorul!  

Aparatul de aer conditionat si umidificatorul pot imprastia in aer microorganisme daca nu sunt curatate regulat. Asigura-te ca schimbi filtrele aerului conditionat si ca-l cureti eficient o data la 6 luni. Poti apela la o firma specializata in domeniu. De asemenea, umidificatorul trebuie curatat in mod regulat, deoarece apa este un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.

Gateste corect alimentele!

Alimentele de origine animala sunt mediul perfect de dezvoltare a unor bacterii. Este important sa supui alimentele la tratament termic corespunzator, pentru a ucide bacteriile care le pot contamina, cum ar fi Salmonella in ouale de rata. Fierberea alimentelor de acest tip cea mai buna metoda, pentru a te asigura ca bacteriile sunt distruse. 

Foloseste produse de igiena potrivite!

Curata des obiectele din casa, mai ales bucataria, frigiderul si baia, unde mediul este umed, favorabil pentru acumularea bacteriilor. Utilizeaza produse dezinfectante de calitate sau cele pe baza de clor.

Asadar, ai grija sa urmezi aceste sfaturi pentru a tine departe virusurile si bacteriile. 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.