10 secrete pe care trebuie să le știi despre biciclete

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Transportul pe două roți prinde tot mai mult teren și în România. Mai nou, pe lângă biciclete, sunt tot mai mulți cei care se interează și de trotinete electrice. Acestea sunt excelente pentru a te deplasa rapid și în siguranță. De asemenea, poți alege de la cele mai ieftine până la cele mai performante.

În acest articol, însă, vă prezentăm câteva secrete despre biciclete și cum trebuie să le întreții.

O bicicletă poate avea o durată de viață îndelungată. Se spune că foarte important este cadrul, componenta care trebuie să fie rezistentă la uzură. De exemplu, un cadru de aluminiu are o durată de viață de aproximativ 10 ani, iar cele de oțel sau de carbon pot ține mult mai mult. Cam aceeași durată de viață ca un cadru are și furca bicicletei.

În ceea ce privește transmisia, lanțul ține între 1.000 și 5.000 de kilometri, pinioanele trebuie schimbate cam la 3 lanțuri uzate, iar foile se schimbă cam o dată cu pinioanele. De asemenea, cablurile și cămășile se schimbă o dată pe sezon.

Despre anvelope trebuie să știți că cele pentru MTB se schimbă la maxim 1.000 de kilometri, iar cele de touring la 5.000 de kilometri. Mare atenție trebuie să aveți și la saboții, plăcuțele și discurile de frânare. Trebuie să verificați aceste componenete și să le schimbați constant.

Manșoanele și ghidolina trebuie înlocuite cam o dată la 2 ani, iar șaua are o durată de viață de aproximativ 5 ani. Și pedalele sunt supuse uzurii și se schimbă, în funcție de cât afectate sunt, la 6 – 7 ani. Dacă faceți revizii periodice, tija, ghidonul și pipa se pot schimba și la 15 ani.

Rulmenții cuvetele, monoblocul si eventualele jonctiuni de la cadrele full suspension au o durată de viață care este influențată foarte mult de condițiile în care mergeți cu bicicleta. Se schimbă în momentul în care observați că roțile nu se învârt corect. Mai multe detalii și oferte la biciclete găsiți – AICI.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.