10 fructe și legume la care trebuie să mănânci și coaja. Pepenele roșu, printre ele

Obișnuim să aruncăm cojile fructelor și legumelor, însă această parte poate fi plină de sănătate. Am ales 10 fructe și legume le care coaja este adevărata sursă de vitamine și minerale importante pentru organism.

Banane

Coaja de banane conține potasiu și vitaminele B6 și B12, dar și o mare cantitate de fibre. De fapt, sunt chiar mai multe fibre în coajă decât în fructul în sine. Tot coaja conține triptofan, un compus care asigură o creștere a nivelului de serotonină, reducând astfel serios riscul de depresie.

Câte calorii are o banană

Cartofi

Coaja de cartof este bogată în potasiu și magneziu, dar și în fier. Prezența vitaminelor B6 și C este mai mare în coajă decât în miez.

Ceapă

Cei mai mulți antioxidanți ai acestei legume sunt în coajă. Tot cojile conțin quercetină, care ajută la reducerea tensiuni arteriale și diminuează gradul de depunere a colesterolului pe artere. Puteți fierbe cojile în supă și le puteți îndepărta la final, înainte de servirea măncârii. De asemenea, se pot adauga coji de ceapă în ceaiuri.

Morcovi

Dacă la ceapă, banane și cartofi nu ne prea vine să măncăm cojile, nu avem nicio scuză la morcovi. Potrivit, yve.ro, în coajă și în stratul imediat următor după coajă se află cea mai mare cantitate de fitonutrienți din morcov. Spălarea atentă a legumei face sigură consumarea cojii.

Portocale

Sunt de patru ori mai multe fibre în coaja de portocală decât în fruct. În plus, coaja acestei citrice conține flavonoide, care este un antiinflamator.

Roșiile

Da, există și persoane care nu mănâncă această parte a tomatelor. Licopenul, cea care le dă culoare specifică acestor legume, este un antioxidant. Cel mai important beneficiu al licopenului este că luptă împotriva îmbătrânirii prematură.

Struguri roșii

Cojițele sunt bogate în resveratrol. Antioxidant extrem de puternic, el inhibă problemele cauzate de expunerea la metale grele. Atenție, însă! Consumați coaja numai dacă sunt struguri bio, deoarece, la vița de vie, pesticidele se absorb ușor în coajă.

Kiwi

Coaja cea păroasă nu e rea deloc, dacă puteți trece peste caracteristica aceasta a fructului. Dar trebuie să știți că merită: aproape toate vitaminele acestui fruct sunt în coajă și semințe.

Castravete

Coaja este bogată în siliciu, element care ajută la construirea de colagen, element foarte important pentru rezistența și elasticitatea pielii.

Pepene roșu

Citrulinele, antioxidanți din coaja acestui fruct, ajută la dilatarea vaselor de sânge, înlesnind o circulație normală a sângelui. Desigur, nu trebuie să măncați chiar și partea de culoare verde închis. Este de ajuns să consumați partea albicioasă spre verzui dintre miezul roșu și coaja tare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Îți recomandăm și un reportaj exclusiv realizat de GreatNews:

Un șanț care înghite destine. Valea în care statul ”sapă” viitorul copiilor

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.