10 cele mai bune remedii naturale împotriva tusei

Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome de care se plâng atât adulții, cât și copiii. Uneori, ea trebuie tratată cu medicamente; alteori, remediile naturale sunt eficiente și suficiente. În acest articol poți descoperi cele mai utile soluții naturale pentru ameliorarea episoadelor de tuse. 

  1. Sirop de tuse naturist

Există multe variante de sirop de tuse din ingrediente naturale, la care poți apela pentru a ameliora simptomul care nu te lasă să te odihnești noaptea sau care îți strică ziua. În general plăcut la gust, siropul de tuse naturist nu prea are contraindicații, dar e de dorit să ai grijă la dozaj în cazul în care suferi de diabet: aceste produse au un conținut mare de zahăr, în general. 

  1. Miere

Conform unor studii asupra efectului mierii asupra tusei la copii, se pare că eficiența acesteia este comparabilă sau mai mare decât a unor medicamente eliberate fără prescripție medicală. Mierea poate fi luată ca atare, poate fi amestecată cu suc de lămâie – eficient împotriva congestiei căilor respiratorii – sau poate fi consumată pe o felie de pâine cu unt. 

Nu se administrează niciodată miere copiilor mai mici de un an. 

  1. Probiotice

Probioticele nu acționează direct asupra tusei, dar sunt eficiente în echilibrarea florei intestinale, care joacă un rol important în funcționarea adecvată a sistemului imunitar. De fapt, există studii care arată că în cazul pacienților care au luat probiotice sau au consumat alimente fermentate, durata episoadelor de tuse a fost mai mică decât la cei care s-au tratat clasic.

Varza murată, iaurtul și kefirul sunt câteva surse excelente de probiotice, prezente în alimentația celor mai mulți dintre oameni. 

  1. Bromelaină

Ananasul nu e privit ca remediu clasic împotriva tusei, dar asta doar pentru că, probabil, nu cunoști efectele bromelainei. O porție zdravănă de ananas sau de suc de ananas, de trei ori pe zi, poate contribui la calmarea tusei. 

Ananasul trebuie evitat de persoanele aflate sub tratament cu fluidifiante ale sângelui sau cu antibiotice de tipul amoxicilinei. 

  1. Mentă

Menta, în special uleiul de mentă, este eficient în calmarea și tratarea tusei. Ceaiul de mentă și inhalațiile cu o picătură de ulei de mentă sunt de ajutor în această situație. 

Uleiul esențial de mentă este un ulei foarte tare, prin urmare se recomandă prudență în utilizarea lui. Poți folosi produse speciale pentru inhalații, care conțin și ulei de mentă, conform indicațiilor din prospect. 

  1. Gargară cu apă sărată

Gargara cu apă sărată pare un remediu care nu merită prea multă încredere, dar este deosebit de eficient în tratarea unui gât iritat și pentru fluidizarea mucusului care declanșează tusea.

Amestecă un sfert sau o jumătate de linguriță de sare cu 150 de mililitri de apă caldă și fă gargară cu soluția obținută, de câteva ori pe zi. Evită să mănânci sau să bei o jumătate de oră după gargară. 

  1. Ghimbir

Ghimbirul este un remediu foarte popular, folosit mai frecvent în tratarea grețurilor și a deranjamentelor stomacale, dar este util și în fluidizarea secrețiilor și tratarea tusei.

Ceaiul de ghimbir este cea mai bună alegere în cazul unei infecții respiratorii, lichidul cald având rol antiinflamator și ajutând la eliminarea mai rapidă a flegmei. 

  1. Turmeric

Turmericul a fost folosit în tratamentul a numeroase boli, inclusiv a tusei, datorită compusului său activ, curcumina, ce are rol antiinflamator puternic.

Consumul de turmeric în combinație cu piper negru este și mai eficient, piperina – o substanță găsită în boabele de piper – crescând biodisponibilitatea turmericului.

În caz de tuse, acesta poate fi consumat sub formă de ceai sau cu lapte. Un strop de piper negru și o linguriță de miere transformă amestecul într-o licoare delicioasă. 

  1. Lichide calde

Consumul unei cantități importante de lichide calde poate contribui semnificativ la ameliorarea tusei. Aportul mare de lichide menține umiditatea normală a mucoaselor și fluidizează secrețiile bronșice. 

Lichidele calde pot fi consumate cu înghițituri mici, dar frecvente. Ceaiul, apa caldă cu suc de lămâie, supa de oase sunt tot atâtea soluții eficiente. 

  1. Abur

Aerul uscat accentuează, în general, episoadele de tuse. Pe de altă parte, o baie fierbinte, care generează o cantitate semnificativă de aer în baie, le poate calma. De asemenea, inhalațiile se pot dovedi de mare ajutor.

Un nivel adecvat de umiditate este important pentru sănătatea căilor respiratorii. Un higrometru care să îți indice umiditatea din locuință și un umidificator care să te ajute să o reglezi sunt utile pe toată durata sezonului rece, nu numai atunci când ești răcit. 

Tusea trebuie privită ca un simptom și tratată ca atare. Nu este în interesul tău să o suprimi – ea este un mecanism de apărare – ci să ajuți la eliminarea cauzelor care o declanșează. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: