10 calități obligatorii pentru oricine își dorește să aibă succes în afaceri

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: skyNext

Ca termen general, succesul poate însemna multe lucruri pentru mulți oameni. În afaceri, succesul se măsoară prin credibilitate, încredere, parteneriate pe termen lung, dezvoltare și, desigur, profit.

Toate acestea nu ar fi însă posibile fără a avea în spate câțiva piloni de creștere. Iar majoritatea acestora trebuie să se regăsească tocmai în persoana care a și dezvoltat afacerea. Dacă ești la început de drum sau dacă te-ai lovit deja de mediul de afaceri și încerci să evoluezi, iată o listă realizată de americanii de la Inc.com pe care toți cei ambițioși în afaceri ar trebui să o citească.

10 calități obligatorii pentru oricine își dorește să aibă succes în afaceri:

  1. Urmărește care sunt nevoile clienților tăi

O afacere de succes înseamnă, în cele din urmă, răspunderea nevoilor de pe piață. Analizează în fiecare moment care sunt acestea și caută o soluție concretă prin care să le rezolvi. O reușită în această direcție îți va oferi în schimb încredere și stabilitate pe termen lung. Un exemplu de succes în România este Cezar Rapotan, fondatorul Arabesque, care, anul trecut, a înregistrat afaceri de peste 1,5 miliarde de lei. Acesta a înțeles perfect nevoile de pe piață ale clienților săi, dezvoltând astfel un sistem de livrare a materialelor de construcții în 24 de ore către 900 de localități din țară.

  1. Fii neînfricat

Teama de a eșua te poate opri să faci chiar primul pas pentru o implicare în mediul de afaceri. Ai încredere în calitățile și abilitățile tale și nu uita că toată lumea mai și greșește. Principala ta preocupare la început de drum ar trebui să fie să nu repeți aceeași greșeală.

  1. Înțelege economia de piață

E important să simți momentul în care se află economia. Și asta pentru că sunt perioade în care poți să-ți asumi riscuri și alte perioade în care e bine să limitezi investițiile pentru o eventuală dezvoltare. Economia de piață va dicta când e momentul să îți mărești afacerea, prin angajarea mai multor oameni și când e cazul să limitezi posibilele pierderi.

  1. Nu ești un șef, ești un lider

E o diferență uriașă între un șef și un lider. Unul îi conduce pe ceilalți, în timp ce altul îi inspiră să se dezvolte și să-și dorească mai mult. Un lider adevărat va fi urmat și dincolo de mediul de lucru.

  1. Nu rata oportunitățile din fața ta

Există o vorbă veche: “Când viața îți dă lămâi, tu faci limonadă”. Nu rata șansele din fața așteptând mereu o ocazie mai bună sau mai sigură. În afaceri, există posibilitatea să primești doar un sfert de șansă ca să poți merge mai departe.

  1. Caută în permanență parteneri de încredere

Singur nu poți face nimic. Nu pe termen lung. De aceea e important să ai mereu oameni de încredere în jurul tău și, mai ales, competenți în domeniul lor.

  1. Atitudinea contează enorm

Fii pozitiv și inspiră-i și pe ceilalți să fie la fel. Negativismul de dragul de a fi negativ nu este bun niciodată. Mai bine, așa cum spune o altă vorbă veche, “pregătește-te de ce e mai rău și așteaptă-te la ce e mai bine”. Poate fi un model mai bun de afacere, decât să gândești mereu negativ.

  1. Fii recunoscător

Nu lucrezi singur și nu iei decizii de unul singur. În jurul tău sunt mereu oameni care te vor inspira, ajuta și susține, iar atunci când va veni momentul trebuie să arăți că le ești recunoscător. E o calitate care te va ajuta enorm.

  1. Trăiește sănătos

Citește, mănâncă sănătos, fă sport din când în când. Trei sfaturi simple pentru oricine vrea mai mult echilibru în viața sa. Ține minte că viața nu se termină atunci când ai părăsit biroul.

  1. Familia e pe primul loc

Succesul e un joc de echipă, iar în această echipă familia este căpitanul. Adu-ți mereu aminte, indiferent în ce stadiu te afli cu afacerea ta, de lucrurile importante din viață.

Care ar fi primele trei calități din această listă pe care tu le-ai alege?

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: skyNext

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.