Zonă protejată a Bucureștiului, distrusă pentru a face loc unui patinoar: ”Nu mai e noaptea ca hoţii, ci de Crăciun, ca mafioţii”

Parcul Romniceanu se află foarte aproape de Cotroceni. Foto: Wikimedia Commons
Parcul Romniceanu se află foarte aproape de Cotroceni. Foto: Wikimedia Commons

Șerban Sturdza, președintele filialei din București a Ordinului Arhitecților din România, a publicat o scrisoare deschisă foarte acidă la adresa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul-șef al Bucureștiului a dispus amenajarea, fără aprobările necesare și legale, a unui patinoar în Parcul Romniceanu, aflat într-o zonă protejată. Mai mult, Sturdza a anunțat că a depus și o sesizare în acest an sens la Poliția Capitalei.

Acesta i-a amintit Gabrielei Firea că ”nici Ceauşescu nu şi-a permis să demoleze în Bucureşti de Sfintele Sărbători”, cerându-i ”să oprească distrugerea parcului”.

”Vedeţi domnia voastră, în calitate de Primar General al Bucureştilor, ar trebui să ştiţi că nu toţi bucureştenii au sărbători fericite. Spre exemplu, cotroceam astăzi prin Cotroceni şi, ce să vezi? Văd că s-a schimbat modul de lucru. Nu mai e noaptea ca hoţii, ci de Crăciun, ca mafioţii. Fără nicio autorizaţie afişată conform legii, s-a purces la construirea unui patinoar în parcul Romniceanu, arie protejată, de altfel. Şi fără consultarea obligatorie a cetăţenilor şi fără acordul Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti. Cazul e tipic de ghinion, căci nu toată lumea hibernează de Crăciun, între două sarmale şi un cârnat”, afirmă Sturdza în scrisoarea deschisă, postată pe pagina sa de Facebook.

”Nu ştiu dacă aveţi zone protejate în Voluntari. Dar în Bucureşti, vă anunţ că ele există. Şi chiar sunt protejate. Şi este un delict să te atingi de ele fără toate autorizaţiile”, se menționează în scrisoare.

Potrivit lui Șerban Sturdzu, lucrările ilegale sunt de mare amploare și ”au consecinţe iremediabile asupra zonei verzi cu caracter public: eliminarea vegetaţiei, distrugerea mobilierului urban, turnări de betoane, modificarea topografiei locului”. Mai mult, acțiunile de amenajare au fost întreprinse fără consultarea și fără obținerea acceptului locuitorilor din cartier sau din oraș.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.