Zidul unei cetăți medievale din România, monument UNESCO, s-a prăbușit

Zidul cetății medievale s-a prăbușit în 5 februarie 2018. Foto: Facebook - Primăria Sighișoara
Zidul cetății medievale s-a prăbușit în 5 februarie 2018. Foto: Facebook - Primăria Sighișoara

O porțiune de 4,6 metri a zidului de apărare a fortăreței medievale din Sighișoara, obiectiv aflat în patrimoniul UNESCO, s-a prăbușit.

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care zidul s-a năruit. Traficul rutier din zonă a fost restricționat pe un singur sens, iar accesul pietonilor pe Aleea Cetății, între Turnul Cizmarilor și Turnul Croitorilor, a fost închis.

Potrivit primarului Ovidiu Mălăncrăvean e de așteptat să se mai prăbușească o bucată din zid, în spatele Bisericii Catolice, cu toate că au început lucrări de consolidare a acestuia.

“În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării şi conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighişoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porţiunea căzută să fie refăcută în regim de urgenţă. Menţionăm faptul că, din documentaţia istorică existentă – planuri ale cetăţii din anul 1.750 – rezultă că, în zona prăbuşirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858″, a precizat Primăria Sigihișoara, într-un comunicat de presă.

Sighișoara este una dintre cele mai bine conservate citadele medievale și este încă locuită. Orașul este o destinație turistică foarte importantă a României, fiind gazda unui festival medieval foarte popular.

Nu este pentru prima oară când zidul cetății Sighișoara cedează. O altă secțiune, de 30 de metri, s-a prăbușit în 2005, chiar în fața Primăriei.

În urmă cu câțiva ani, orașul a fost în pericol să-și piardă locul în patrimoniul UNESCO, în urma unor renovări făcute fără considerație pentru statutul monumentelor istorice.