Zgârie-norii de lemn sunt viitorul: Mai puternici, mai curați și rezistenți la incendiu

Așa va arăta cel mai înalt zgârie-nori de lemn din lume. Foto: Euronews

Norvegienii construiesc cea mai înaltă structură de lemn din lume. Un zgârie-nori de lemn cu 18 etaje va fi terminat în martie 2019 în micuțul oraș Brumundall.

Clădirea, care va avea o înălțime de 80 de metri, va găzdui un hotel, birouri, apartamente și restaurante, urmând să îi fie atașată și o piscină.

Construcția revoluționară este realizată dintr-un material durabil numit glulam, care este compus din scânduri de lemn care sunt lipite pentru a forma grinzi.

”Lemnul este dur și ușor, avantaje care reduc costurile fundațiilor. Să construiești cu lemn este mai ușor, toate componentele sunt prefabricate, astfel că un șantier se aseamănă cu un mare joc de LEGO”, a declarat Rune Abrahamsen, omul care se ocupă cu aprovizionarea cu materiale pentru cea mai înaltă clădire din lemn a lumii, pentru Euronews.

”Lemnul este un material de o precizie excelentă. Când realizăm piesele de glulam în fabrica noastră, acestea au o eroare de mai puțin de un milimetru față de geometria teoretică. Cu cât precizia crește, cu atât structura este mai puternică. Lemnul concurează cu oțelul în acest domeniu”, a mai spus norvegianul.

Potrivit acestuia, lemnul provine dintr-o sursă regenerabilă și este o alegere ecologică. Șantierul unui zgârie-nori de lemn este curat. Este foarte puțin praf și zgomotul este foarte redus.

Zgârie-norii de lemn rămân ”în picioare” și după un incendiu

”Lemnul arde, însă știm exact cum o face. O clădire din lemn va rămâne în picioare și dacă va fi mistuită de incendiu. Partea interioară a structurii va rămâne intactă”, a mai explicat Abrahamsen.

Nordicul spune că prețul unei construcții din lemn este mai mare decât cea a uneia cu structura din oțel, însă o bună planificare poate duce la optimizarea costurilor. Acesta crede că zgârie-norii de lemn pot atinge înălțimi de până la 200 de metri.