Corneliu Zelea Codreanu, inspirație pentru ultra-naționaliștii americani de azi

Matthew Heimbach este o figură importantă în mișcarea de extremă dreapta americană. Foto: Youtube
Matthew Heimbach este o figură importantă în mișcarea de extremă dreapta americană. Foto: Youtube

Orașul Charlottesville, din statul american Virginia, a fost scena mai multor evenimente violente, în urma unui miting al ultra-naționaliștilor de extrema dreaptă.

Unul dintre participanții la mișcarea din orașul Charlottesville a fost fotografiat purtând un tricou cu Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare din România anilor ’30.

Din anii ’30 par să fie rupte și evenimentele actuale din Statele Unite, unde mesajele de ură rasială sunt tot mai puternice. La Charlottesville, unde extremiștii de dreapta, printre care și Matthew Heimbach, un admirator al ”Căptianului” Corneliu Codreanu, au protestat împotriva demolării unei statui a generalului Robert E. Lee, mai multe persoane au fost rănite și una a fost ucisă, după ce un extremist a intrat cu mașina în contramanifestanții anti-rasiști.

Ucigașul are doar 20 de ani. Charlottesville este un oraș cu primar evreu, iar șeful poliției este de culoare. Extremiștii de dreapta vor să schimbe acest lucru.

Într-un interviu acordat în urmă cu ceva vreme, Heimbach, unul dintre organizatorii mitingului, spunea despre Garda de Fier condusă de Corneliu Zelea Codreanu că ”avea misiunea de a slava suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe în România”.

Președintele american Donald Trump a denunțat ”ura și habotnicia ambelor tabere”, un mesaj aprig contestat de adversarii liderului de la Casa Albă.

De cealaltă parte, fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, a comentat evenimentele de la Charlottesville printr-un citat din Nelson Mandela: ”Nimeni nu se naște cu ură pentru o altă persoană din cauza culorii pielii sale, a trecutului său sau a religiei sale. Oamenii trebuie să învețe să urască, iar dacă pot învăța să urască, pot fi învățați să iubească. Dragostea vine mult mai ușor în inima oamenilor decât ura”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.