Zece pași pentru o grădină splendidă, fără prea mult efort

idei de decorare sticle
Gărduleț în grădină. Foto: balconygardenweb.com

Primăvara este anotimpul perfect pentru a începe o grădină, deși planurile se pot face imediat înaintea topirii zăpezilor.

Cum în România tocmai a nins pentru ultima oară în această primăvară, vă propunem câteva sugestii și idei pentru o grădină impecabilă.

1. Ce fel de grădină doriți? Veți crește legume? Ierburi aromatice și condimente sau flori? Dacă alegeți să creșteți flori, majoritatea plantelor sunt anuale și trebuie plantate în fiecare an. Dacă alegeți flori perene vă veți bucura în fiecare an de ele, însă perioada de înflorire va fi mai scurtă. Un prim sfat este să începeți cu o grădină mică. Este mai bun un succes mic decât un eșec mare.

Pentru cele mai bune oferte la produse necesare grădinăritului, intrați aici.

2. Alegeți locul grădinii. Aproape toate plantele care cresc într-o grădină au nevoie de cel puțin șase ore de soare în fiecare zi. Multe plante tolerează și umbra, însă este bine să vă documentați înainte. Este necesară și o sursă de apă în apropiere, pentru a putea uda grădina ori de câte ori e nevoie.

3. Curățați pământul. Dacă vreți rezultate bune, este necesară săparea pământului, însă puteți să așezați și ziare și cartoane direct pe sol. Apoi, puneți un strat de compost, combinat cu sol. Ziarele se vor descompune în câteva luni.

4. Îmbunătăți-ți solul! Soluția e simplă: materie organică. Adăugați compost, frunze moarte, iarbă uscată sau bălegar vechi. Pentru a afla mai multe despre solul pe care îl aveți la dispoziție, testați-i pH-ul! Se găsesc aparate de test la orice fel de magazin specializat în grădinărit și nu sunt deloc scumpe.

5. Dacă aveți de gând să frezați terenul, aveți grijă să nu distrugeți structura solului. Ar trebui să săpați doar atunci când pământul poate fi format într-o bilă, în mână, dar și dacă își perde această formă dacă este scăpat pe jos.

6. Alegeți plantele. Puteți cumpăra semințe, răsaduri sau chiar plante care se apropie de maturitate. Alegeți plante nepretențioase, pentru început, cu o rată bună de germinație, care pot fi perfecte pentru un start de succes în grădinărit.

7. Plantați. Roșiile și numeroase flori anuale au probleme cu frigul, astfel că nu le plantați înainte ca înghețul să nu mai fie o problemă. Florile perene pot fi plantate la mijlocul primăverii sau la mijlocul toamnei.

8. Udați. Răsadurile nu trebuie să se usuce, astfel că udați-le zilnic în prima parte a vieții. Și dacă transplantați unele plante este nevoie să le udați constant, pentru a ajuta rădăcinile să se acomodeze. Pentru a elimina evaporarea, udați dis-de-dimineață.

9. Apărați-vă de buruieni! Dacă mulciți terenul, buruienile vor avea o misiune mult mai grea în grădina dumneavoastră. Există numeroase opțiuni, de la folii de plastic la ace de pin sau alte produse organice care nu lasă buruienile să apară.

10. Continuați. Grădina dumneavoastră este pe cale să prindă formă. Folosiți îngrășăminte la mijlocul sezonului. Dacă folosiți îngrășăminte lichide, folosiți-le lunar. Nu uitați să vă opriți, din când în când, și să vă bucurați de plantele pe care le creșteți.

Pentru unelte și alte accesorii care sunt necesare oricărui grădinar, intrați aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.