Zece lucruri pe care nu le știai despre mâncarea chinezească

Mâncarea chinezească este delicioasă, dar și foarte diferită de preparatele cu care suntem obișnuiți. Foto: Pixabay

Bucătăria chinezească este cea mai populară din lume, însă sunt multe lucruri neștiute despre delicioasele preparate culinare ale chinezilor. Iată, deci, zece lucruri pe care nu le știai despre mâncarea chinezească.

Zece lucruri pe care nu le știai despre mâncarea chinezească:

1. Mâncarea chinezească este diferită de cea occidentală în multe aspecte. Potrivit medicinei tradiționale chinezești, mâncarea trebuie să aibă 5 arome-cheie, care trebuie echilibrate: dulce, amar, sărat, acru și picant.

Aromele variază mult în China. De exemplu, bucătăria din zona Sichuan este faimoasă pentru condimentele picante, cea din Hong Kong este dulce și aromată, cea din nordul țării este sărată, iar cea din sud este mai acrișoară.

2. Chinezii mănâncă aproape tot ce mișcă. Mulți chinezi privesc cu poftă către preparate ce ar întoarce stomacul pe dos în Occident, precum câini, insecte, scorpioni, șerpi, șobolani, organele multor animale, cât și sânge fiert.

3. Chinezii din nord pot cultiva cereale, astfel că aici se mănâncă multe chifle și tăieței de grâu, în timp ce în sud orezul este la putere. Pe lângă acesta, chinezii consumă o multitudine de fructe și legume.

Zece lucruri pe care nu le știai despre mâncarea chinezească

4. Majoritatea fructelor și legumelor chinezești sunt destul de străine Europei. Castraveții amari, bame, pomelo, numeroase buruieni și ciuperci ale copacilor sunt preparate aproape zilnic și incluse în dieta chinezilor.

5. Chinezii mănâncă și oasele. Risipa nu a prins în China, astfel că animalele sunt servite întregi. Peștele nu este gătit în file-uri, ci doar eviscerat, și servit întreg. Uneori, oasele sunt atât de fragede încât pot fi consumate.

Carnea de lângă oase este cea mai râvnită în China, iar măduva este considerată o delicatesă.

6. Chinezii folosesc 45 de miliarde de perechi de bețișoare în fiecare an. Astfel, fiecare chinez folosește, în fiecare lună, 2-3 perechi de bețișoare pentru a mânca. Guvernul chinez a impus chiar și o taxă de aruncare a bețișoarelor pentru a reduce consumul.

Majoritatea bețișoarelor sunt făcute din bambus. Peste 50.000 de tone de lemn sunt alocate anual producerii acestora.

7. Bucătarii chinezi, în special experții în bucătăria Jiangsu, sunt obsedați de prezentare. Ei cred că ”prima înghițitură se face cu ochii”, iar preparatele sunt servite în modele foarte precise, completate de decorațiuni complicate făcute din legume sau ierburi.

8. Numele preparatelor poate provoca o anumită stare de confuzie. De exemplu preparatul ”felii din plămânii nevestei” nu e o invitație la canibalism, ci un fel de mâncare făcut din plămâni sau limbă de vacă, asezonate cu ulei picant.

De ”furnici în copac” s-ar putea să fi auzit sau chiar să fi gustat din delicioșii vermicelli cu carne de porc picantă. Mai mult, dacă vreți să comandați ”găină de câmp” ar trebui să știți că veți mânca o broască.

Zece lucruri pe care nu le știai despre mâncarea chinezească

9. Mâncarea la chinezi are un simbolism aparte. Chinezii dau înțelesuri diferite mâncărurilor ținând cont de forme, culori și legende. Superstițiile fac ca unele mâncăruri să fie consumate doar în anumite cazuri. De asemenea, chinezii cred că toate alimentele trebuiesc consumate în sezon.

10. Oaspetele este așezat în capul mesei în China. Chinezii își așează oaspetele în capul mesei, cât mai departe de ușă, iar capetele de pește, găină sau rață de pe masă sunt îndreptate în direcția acestuia.

Dacă nu vă atrage mâncarea chinezească, puteți oricând să alegeți un burger. Există chiar și burgeri cu livrare în București.