Zahărul, următorul tutun. Jamie Oliver cere o taxare pe măsură

Celebrul bucătar Jamie Oliver este de părere că zahărul, pe care îl consideră foarte dăunător pentru sănătatea oamenilor, ar trebui impozitat la fel ca tutunul.  

Jamie Oliver a declarat pentru publicaţia britanică Daily Mail că alimentele pe bază de zahăr pot provoca o criză de sănătate asemănătoare cu cea cauzată de fumat.

De asemenea, Jamie Oliver a mai spus despre zahăr  că este „fără îndoială următorul rău”.

„Zahărul este, sigur, următorul rău. Este, fără îndoială, următorul tutun, iar industria ar trebui să fie speriată. Şi ar trebui taxat la fel ca tutunul şi ca orice altceva care poate distruge vieţi”, a declarat Jamie Oliver.

Afirmațiile lui Jamie Oliver vin în contextul în care estimările arată că britanicii consumă în medie 238 de linguriţe de zahăr în fiecare săptămână, de multe ori, fără să conştietizeze că alimentele procesate sunt atât de îndulcite.

Acest lucru face ca o treime dintre copiii britanici şi două treimi dintre adulţi să fie obezi sau supraponderali, iar numărul persoanelor care suferă de diabet să se dubleze în ultimele două decenii.

Și în România consumul de zahăr este unul ridicat. Medicul Lygia Alexandrescu afirma în luna octombrie 2014 că un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual, faţă de  aproximativ 16 kg cât este media europeană.

Acest lucru explică înmulţirea cazurilor de diabet la copii şi faptul că jumătate din populaţia României este obeză, potrivit Lygiei Alexandrescu.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.