Weekend cu proteste și în Rusia: Evacuări și arestări în masă

Foto: Evgeniy Isaev / Flickr
Foto: Evgeniy Isaev / Flickr

Serviciile de securitate ruse au reţinut peste 250 de persoane în centrul Moscovei pentru că au ”deranjat liniştea publică”, iar peste 20.000 de oameni au fost evacuați în urma unor amenințări cu bombă.

Sute de persoane au fost reținute de autoritățile ruse în timpul unei manifestații cu ocazia Zilei Unității Naționale. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că toţi membrii mişcării anti-guvernamentale Artpodgotovka au fost arestaţi în regiunea Moscovei.

Aceștia ar fi plănuit să incendieze clădiri guvernamentale și să atace forțele de ordine, cu scopul de a provoca tulburări în masă.

În același timp, centre comerciale, muzee, cinematografe și hoteluri din Moscova au fost evacuate în urma unor amenințări cu bombă, care s-au dovedit a fi false. Autoritățile au primit mai multe apeluri anonime care avertizau cu privire la existența unor bombe în cel puțin alte 15 centre comerciale și mai multe săli de cinema, atât în centrul, cât și la periferia Moscovei.

Nu este primul incident de acest fel care are loc în Rusia în ultima vreme. În ultimii ani, în urma unor apeluri similare, catalogate de Kremlin drept ”terorism telefonic”, peste un milion de oameni au fost evacuați în 170 de orașe din Rusia.

Autoritățile ruse spun că de amenințările false cu bombă sunt responsabili doar patru cetățeni ruși care trăiesc în afara țării.

„Le-am stabilit identitatea. Nu a fost ușor. Este vorba despre cetățeni ruși. Pot spune aceasta cu toată certitudinea. Sunt patru persoane aflate în străinătate”, a precizat Aleksandr Bortnikov, directorul FSB, precizând că ei riscă până la trei ani de închisoare.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.